Je bent zwanger, wat nu? Weet je niet wat je moet doen met deze zwangerschap? Een besluit nemen over je zwangerschap kan heel moeilijk zijn. In een korte periode moet je bedenken wat je wilt. Je gedachten en gevoelens op een rij zetten kan helpen bij je besluit. Misschien helpt het om je gedachten op te schrijven. Of om er in vertrouwen met iemand over te praten. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zodat je weet welke keuzes je kunt maken. Op deze pagina en in deze informatiefolder Zwanger, wat nu? zetten we alles voor je op een rij.

Ongewenst zwanger - Zwanger, wat nu.jpg

Blij met je zwangerschap 

Misschien was de zwangerschap niet gepland, maar ben je er toch blij mee. Neem contact op met een verloskundige voor de begeleiding van je zwangerschap. Bekijk ons artikel Zelf opvoeden voor meer informatie. 

Twijfels over je zwangerschap 

Het kan ook zijn dat je zwanger bent en nog niet weet of je de zwangerschap wel wilt. Jouw mogelijkheden zijn afhankelijk van de duur van je zwangerschap. Je kunt de duur van jouw zwangerschap berekenen met onze tool. Er zijn ook zwangerschapstesten die jou vertellen hoe lang je zwanger bent. Jouw zwangerschapsduur kun je ook vast laten stellen bij een huisarts, verloskundige of een abortuskliniek.  
 
Er zijn verschillende opties waar je voor kunt kiezen. Neem de tijd om te ontdekken wat de verschillende mogelijkheden voor jou betekenen. Hoe meer je weet over de mogelijkheden en welk effect ze hebben op jouw leven, hoe beter je kan beslissen. 

Check hier jouw mogelijkheden 

Online-keuzehulp: Zwanger, wat nu?  

Kom je er niet goed uit wat je wilt met je zwangerschap? Je kunt je ook aanmelden voor onze online omgeving 'Zwanger, wat nu?'. Hierin kun je zelfstandig oefeningen maken die jou kunnen helpen bij het maken van een keuze.  

Heb je liever face-to-face of een videobel contact? Neem dan telefonisch contact met ons op via 088-1264990. Wij kunnen je doorverwijzen naar een hulpverlener bij jou in de buurt.  

Informatie over de online module Zwanger, wat nu?

Overweeg je een abortus?   

Het kan zijn dat je twijfels over je zwangerschap hebt en een abortus overweegt. Laat je zwangerschap dan vaststellen door de huisarts of in een abortuskliniek. Je kunt bij een abortuskliniek terecht zonder doorverwijzing van je huisarts. 

Het is verstandig om niet te lang te wachten. Op het moment dat je zwangerschap door een arts is vastgesteld, én jouw overweging van een abortus met de arts is besproken, bepaal je in samenspraak met de arts de tijd die je nodig hebt om een definitief besluit te nemen. Dit kan 0 dagen zijn, maar ook 10 als je dat nodig hebt. Hoe eerder je erbij bent, hoe lichter de behandeling is.  

Spoed en geweld 

Het kan zijn dat je zwanger bent geraakt op een nare manier. Doordat je seks hebt gehad met iemand zonder dat je dit wilde. Dat kan een bekende of een vreemde zijn. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan bij zwanger na geweld en dwang

Bevind je je in directe nood of is er sprake van spoed? Bel dan naar Fiom op 088-1264990. Tussen 17 uur en 9 uur kun je bellen met de landelijke informatielijn infopuntonbedoeldzwanger.nl via 0800-6160. 

Als je onveilige seks hebt gehad, loop je ook het risico op een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. Kijk hiervoor op de site van Sense.  

De duur van je zwangerschap 

Als je overweegt jouw zwangerschap te beëindigen dan is het belangrijk om te weten hoe lang je zwanger bent. De duur van je zwangerschap is namelijk van invloed op de mogelijkheden om je zwangerschap af te breken.  

Bereken hier hoe lang je zwanger bent 

Mogelijkheden voor zwangerschapsafbreking 

Binnen 72 uur 
Binnen 72 uur (3 dagen) nadat je onveilige seks hebt gehad, kun je de noodpil (morning-afterpil) innemen. Hoe sneller je de morning-afterpil inneemt nadat je onbeschermde seks hebt gehad, hoe beter. De pil moet namelijk de ovulatie uitstellen, maar kan dit niet doen als de eisprong al heeft plaatsgevonden. In die gevallen werkt de morning-afterpil niet. Deze pil kun je kopen bij de drogist en de (spoed/nacht-)apotheek. De kosten zijn ongeveer 15 euro. 

Binnen 120 uur 
Binnen 120 uur (5 dagen) kan door een arts een noodspiraal worden geplaatst. 

Binnen 16 dagen of minder overtijd 
Binnen 16 dagen of minder overtijd (gerekend vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden) kun je kiezen voor een overtijdbehandeling. Je kunt hiervoor terecht bij een abortuskliniek

16 dagen of meer overtijd 
Vanaf 16 dagen overtijd geldt een flexibele bedenktijd die je in samenspraak met de arts bepaalt. Je kunt in de meeste klinieken terecht voor een abortusbehandeling tot 12 weken zwangerschap. Een paar klinieken hebben ook een vergunning voor een latere zwangerschapsafbreking. 

Minder dan 24 weken zwanger 
Een abortus mag tot aan het moment waarop het kind buiten het lichaam van de moeder zou kunnen overleven. Die grens ligt nu voor de wet bij 24 weken zwangerschap. Artsen in abortusklinieken houden in de praktijk vaak 22 weken aan als grens. Dat is omdat artsen tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.  

Betrouwbare informatie over de verschillende soorten abortusbehandelingen en de voorwaarden daarvoor vind je op de site van NGvA
 
Meer dan 24 weken zwanger 
Ben je meer dan 24 weken zwanger (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie)? Dan is een abortus niet meer mogelijk. Je kunt dan overwegen om je kind zelf op te voeden, om een (tijdelijke) pleegplaatsing vragen of je kind afstaan ter adoptie

Echo van je zwangerschap

Als je zwanger bent en wilt weten hoeveel weken je al in verwachting bent, kun je een echo laten maken. Met een echo kunnen ze precies bepalen hoelang je al zwanger bent. In Nederland zijn er verschillende manieren om dit te doen:

  • Je kunt zelf contact opnemen met een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. Zij vragen onder andere of je je eerste dag van je laatste menstruatie weet. Aan de hand van die informatie maken ze een afspraak voor een echo. Als je nog niet zeker weet of je de zwangerschap wilt voortzetten, is het slim om dit te bespreken. Dan kunnen ze je misschien eerder uitnodigen voor een echo.
  • Ook je huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een echo. Als je twijfelt over wat je met de zwangerschap wilt doen, is het belangrijk om dit met je huisarts te bespreken. Hij of zij kan je dan helpen en eventueel een echo voor je regelen.

Wil je anoniem een echo laten maken?
Als je anoniem een echo wilt laten maken, kun je terecht bij een abortuskliniek in Nederland. Daar kun je ook naartoe als je nog niet zeker weet wat je met je zwangerschap wilt doen. Geef wel aan dat je graag anoniem wilt blijven. Ze hebben wel je BSN-gegevens nodig voor hun administratie en om te laten zien dat je in Nederland woont. Je privacy is altijd gewaarborgd.   

Onderzoek: ‘Keuze maken over een onbedoelde zwangerschap’

Fiom doet samen met de Radboud Universiteit onderzoek naar de ervaringen van personen met een onbedoelde zwangerschap en het keuzeproces.  

KOZ-website-beeld

Je bent zwanger en minderjarig 

Je leeftijd is belangrijk bij de keuzes die je kan maken. In de wet staat dat een minderjarige niet zelf beslissingen mag nemen over medische behandelingen en juridische zaken zoals voogdij. Abortus is een van de 4 mogelijkheden die je hebt als je zwanger bent. Hieronder lees je meer informatie als je abortus overweegt en minderjarig bent. 

Je leeftijd bij een abortus 

Overweeg je een abortus? Dan is in de wet bepaald of je daarvoor toestemming nodig hebt van je ouders of voogd. Dat hangt af van je leeftijd. 

Ben je onder de 12 jaar? 

Dan heb je voor een abortus de toestemming nodig van je ouders.  

Ben je tussen de 12 en 16 jaar oud? 

Dan heb je in principe de toestemming nodig van je ouders. Als de behandeling ‘kennelijk nodig is’ (door spoed of bijzondere omstandigheden) is deze toestemming niet vereist. Als je ouders geen toestemming geven en je wilt nog steeds een abortusbehandeling, dan is dat in sommige gevallen mogelijk. Je kunt dit bespreken met de abortusarts.  

Ben je tussen de 16 en 18 jaar oud? 

Dan heb je geen toestemming nodig van je ouders. Soms, als men vindt dat je zelf niet goed in staat bent om te bepalen wat goed voor je is, is er wel toestemming nodig van je ouders. 

Vanaf 18 jaar 

Je bent meerderjarig en dus neem je zelf beslissingen over medische behandelingen. 

Je bent zwanger, maar hebt al een voltooid gezin 

Ben je zwanger, maar heb je al een voltooid gezin? Neem de tijd om te bedenken wat op dit moment in je leven de juiste keuze is. Je zwangerschap kan ongepland zijn, maar wel heel welkom. Ook kan en mag je besluiten dat een extra gezinslid niet past, om welke reden dan ook. Je hebt het recht om hier zelf een weloverwogen keuze in te maken.  

Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zodat je weet welke keuze het beste bij je past. Misschien heb je wat aan verhalen van andere vrouwen met een voltooid gezin. Zo kun je zien welk pad zij bewandeld hebben om tot een besluit te komen. 

Bekijk de 4 mogelijkheden