Je wilt zoeken naar een familielid, maar hoe pak je dit aan? Waarschijnlijk heb je allerlei vragen over of voor deze persoon. En vraag je je af hoe je een zoekactie aan kunt pakken. Fiom kan de zoekactie van je overnemen. Welke informatie is belangrijk voor een zoekactie en hoe verloopt een zoekactie via Fiom? 

In de video hieronder leggen we uit wat je kunt verwachten. Wil je liever iemand spreken? Je kunt ons tijdens kantoortijden bellen op 088 126 49 64. 

Zoekactie starten

Zoeken naar familie met Fiom

Informatie is belangrijk bij een zoekactie

Bij het starten van een zoekactie is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie aan ons doorgeeft. Hoe meer informatie, hoe groter de kans op een succesvolle zoekactie. Het is verstandig om hier voordat je een zoekactie start alvast goed over na te denken. Geef bij aanmelding aan hoe zeker je bent van de juistheid van de informatie. Stuur zoveel mogelijk documenten mee die de informatie ondersteunen. Als je helemaal niets weet over de gezochte persoon, is het (meestal) niet mogelijk om een zoekactie te starten. 

Welke voorwaarden zijn verbonden aan zoekacties? 

Let voordat je een zoekactie start op het volgende:  

  • Aan een zoekactie zijn kosten verbonden. De hoogte van de kosten is afhankelijk van het soort zoekactie.  
  • Om een zoekactie te starten, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. De meeste landen hanteren een minimum leeftijd van 18 jaar. Voor personen tussen 12 en 16 jaar die een uitzonderlijke reden hebben, kan soms toch een zoekactie gestart worden. Neem in dit geval contact met ons op voor je je aanmeldt voor een zoekactie.    
  • Een zoekactie kan enige tijd duren. We weten van tevoren niet hoe lang. Dit loopt uiteen van drie maanden tot meerdere jaren.  
  • Na betaling van de nota kan het even duren voor je uitgenodigd wordt voor een intake gesprek. Meer informatie over een zoekactie staat in het stappenplan voor binnenlandse zoekacties en buitenlandse zoekacties.  
  • Fiom kan niet garanderen dat de persoon die jij zoekt daadwerkelijk gevonden wordt. Fiom heeft een inspanningsverplichting en zal alles in het werk stellen om de persoon die je zoekt te traceren. Soms blijkt het vinden van een persoon, na langdurig en uitgebreid zoeken, helaas niet mogelijk. Ook in dit geval ben je de kosten voor de zoekactie verschuldigd. 
  • Fiom zoekt alleen voor jou wanneer er niet tegelijkertijd op andere manieren gezocht wordt naar de gezochte persoon. Om wrijving en problemen te voorkomen, stopt Fiom met zoeken wanneer jij zelf of een ander voor jou contact zoekt met de gezochte persoon.  

Aanmelden voor zoekactie in Nederland

Adoptiegerelateerd

Ben je geadopteerd binnen Nederland? Dan kan Fiom zoeken naar jouw biologische familie. Lees meer informatie en meld je aan via onderstaande button.

Niet-adoptiegerelateerd

Is het contact met familieleden in Nederland verbroken, of is er nooit contact geweest? Fiom kan voor je zoeken naar jouw familie. Lees meer informatie en meld je aan via onderstaande button.  

Aanmelden zoekactie in Nederland

Aanmelden voor een zoekactie in het buitenland 

Adoptiegerelateerd

Ben jij geadopteerd uit het buitenland en wil je zoeken naar jouw biologische familie in jouw herkomstland? Lees dan meer informatie over een zoekactie en meld je aan via onderstaande button.  

Niet-adoptiegerelateerd

Heb je familie in het buitenland waar geen contact mee is? Fiom kan jouw familie opsporen. Lees eerst meer informatie en meld je aan via onderstaande button. 

In verband met het enorm aantal aanvragen kunnen wij jouw aanvraag vanaf 1 oktober in behandeling nemen.

Aanmelden zoekactie in het buitenland

Afstandsmoeder en op zoek 

Heb je ooit een kind afgestaan ter adoptie en zou je hem of haar nu graag terugvinden om in contact te komen? Lees dan eerst de informatie over zoeken naar je afgestane kind. Hier kun je lezen welke mogelijkheden er zijn en waar je rekening mee moet houden.  

Meer informatie over zoeken naar je afgestane kind

Twijfel je nog? 

Twijfel je nog of je een zoekactie wilt starten? Dan helpt informatie over zoeken naar je biologische familie jou misschien verder.