Het leggen van het eerste contact met een gevonden familielid kan spannend zijn. Ook kan het lastig zijn om daarna contact te houden. Misschien hebben jullie andere wensen over dit contact? Of weet je nog niet goed hoe je dit contact een plek in je leven kunt geven. Wij helpen je graag. 

Zoeken naar familie - Contact leggen en houden.jpg

We weten door onze ervaring met de begeleiding van vele zoekacties, dat niet iedereen dezelfde behoefte heeft aan contact. Wensen en gevoelens van de zoeker en van degene die gevonden is, kunnen uiteen liggen. Vaak is er verschil in wensen over het contact. Of in de verwachtingen die men (onbewust) van elkaar heeft. Hoe ga je daarmee om?

Tips bij het leggen van contact met een gevonden familielid 

Je hebt een familielid gevonden en je gaat zelf contact leggen. Hoe pak je dat aan? Want ga je zeggen of sturen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.  

 1. Wees zorgvuldig.   
 2. Wees je ervan bewust dat je iemand kunt overvallen met jouw bericht.   
 3. Bedenk je dat de situatie voor de andere partij anders kan zijn. Diegene heeft misschien niet hetzelfde voor ogen als jij zou willen of weet niet van jouw bestaan.   
 4. Neem de tijd om te bedenken wat jouw wensen met betrekking tot contact zijn. Probeer jouw wensen zo goed mogelijk te beschrijven als je contact legt.   
 5. Stuur een bericht privé naar de gevonden persoon, en niet bijvoorbeeld openbaar op Facebook.   
 6. Leg aan de ander uit wie je bent en wat jouw wensen zijn. Je kunt in je bericht benoemen dat je je beseft dat je de ander wellicht overvalt. Dit geeft deze persoon de ruimte om na te denken over een reactie.  
 7. Wissel in eerste instantie geen adressen of telefoonnummers uit.   
 8. Spreek voor een eerste ontmoeting op neutraal terrein of een openbare plek af.   
 9. Het is mogelijk om een aanvullend verwantschapsonderzoek te doen middels een DNA-test.  
 10. Besef je dat de ander wellicht geen contact wil. Respecteer die keuze.  

Tips wanneer je benaderd wordt 

Een familielid neemt contact met jou op. Misschien is dat schrikken, zeker als je niet wist van het bestaan van deze persoon. Laat het even rustig bezinken. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Wil je liever persoonlijk contact? Dan kun je ons tijdens kantoortijden bellen op 088 126 49 64.  

Tips als een familielid  jou benaderd

Tips bij het onderhouden van contact met een gevonden familielid 

 • Besef je dat het ongeveer anderhalf tot twee jaar duurt voordat je aan elkaar gewend bent en kunt bepalen wat jullie van elkaar zijn.  

 • Geef elkaar de ruimte. 

 • Geef steeds duidelijk je tempo aan, volg degene die het meeste tijd nodig heeft. 

 • Vraag naar de wensen en verwachtingen van de ander en geef jouw wensen en verwachtingen aan. 

 • Spreek altijd vanuit jezelf (bijvoorbeeld 'ik heb meer ruimte nodig').   

Wil je begeleiding bij het contact?  

Wij kunnen jullie begeleiden bij het eerste contact. Je kunt ook bij ons terecht als je op een later moment eens wilt afstemmen. Bijvoorbeeld als je wil overleggen hoe je iets kunt aanpakken. Of als je de situatie lastig vindt. 

Neem contact met ons op