In Nederland wordt gemiddeld één tot anderhalf keer per jaar een jong kind te vondeling gelegd. Het kind wordt achtergelaten op een plek waar het door anderen gevonden kan worden. Ben je zelf te vondeling gelegd? Dan zal de vraag over het waarom je te vondeling bent gelegd je waarschijnlijk bezighouden. Je wilt weten wat de reden was waarom je ouders niet voor je konden zorgen. Waarom worden kinderen te vondeling gelegd en hoe ga je om met het gebrek aan informatie over je afkomst?  

Vondelingen - Te vondeling gelegd worden.jpg

Waarom worden kinderen te vondeling gelegd? 

Een vrouw legt haar kind te vondeling omdat zij de geboorte wil verbergen. Ze heeft de zwangerschap waarschijnlijk geheim gehouden, en ontkent deze (soms ook voor zichzelf). Ze staat er alleen voor en verkeert met haar probleem in een isolement. Hierdoor kan ze niet goed nadenken over oplossingen en mogelijkheden. Ze durft geen hulp in te schakelen. 

Op het moment dat zij haar kind te vondeling legt, handelt ze vaak in paniek en verwarring. Ze ziet geen mogelijkheid om zelf voor het kind zorgen en ziet op dat moment geen andere uitweg. Vaak is de situatie ingewikkeld en emotioneel. Angst en sociale druk spelen hierbij een rol. De omgeving heeft bijvoorbeeld strenge opvattingen over seks voor het huwelijk. Of er is sprake van een zwangerschap na een verkrachting, incest of een buitenechtelijke relatie. Ook kan de familie-eer in het geding zijn. In een situatie van geweld, angst en afhankelijkheid kan het voorkomen dat een ander het kind te vondeling legt, tegen de wens van de vrouw in. 

Ben je zelf te vondeling gelegd? 

Als je zelf te vondeling gelegd bent heeft dat waarschijnlijk grote invloed op je leven. Je kunt allerlei vragen hebben. Bijvoorbeeld: wie zijn mijn ouders? Waarom konden ze niet voor mij zorgen? Zou echt niemand anders hier iets van geweten hebben? Denkt mijn moeder nog aan mij? Het zijn vragen waar je meestal geen antwoord op krijgt.  

Informatie over je afkomst ontbreekt 

De kans dat je als vondeling ooit je biologische ouders vindt, is klein. Hierdoor heb je geen informatie over je afkomst. Daarbij heb je geen idee waarom je ouders niet voor je konden zorgen. Je kunt je onzeker en afgewezen voelen omdat je niet weet wat de reden was waarom ze je te vondeling gelegd hebben. 

Het gebrek aan informatie over je afstamming, heeft grote invloed op de vraag ‘wie ben ik?’. Op sommige momenten treedt deze vraag naar de voorgrond, de vraag houdt je dan erg bezig. Op andere momenten zakt de vraag weer wat meer naar de achtergrond.  

Je kind te vondeling gelegd 

Als je een moeder of vader bent die ooit zelf een kind te vondeling heeft gelegd, heeft dat waarschijnlijk een diepe indruk gemaakt. Je draagt die ingrijpende gebeurtenis misschien al jaren als geheim met je mee. Misschien met ongeloof dat je hiertoe in staat was. Of met verdriet omdat je op dat moment geen andere oplossing kon bedenken. 

Meld je aan bij het vondelingenregister 

In februari 2015 heeft Fiom het vondelingenregister geopend. In dit contactregister kunnen ouders die hun kind ooit te vondeling hebben gelegd alsook kinderen die ooit te vondeling zijn gelegd zich registreren. 

Aanmelden vondelingenregister vondelingen

Aanmelden vondelingenregister Biologische ouders 

 

Meer informatie over te vondeling gelegd worden 

Als je worstelt met je afkomst of zelf een kind te vondeling gelegd hebt, kan het helpen meer te lezen over vondelingen. Het vergroot je begrip en zorgt misschien voor opheldering hoe jijzelf of je ouders tot deze keuze zijn gekomen. 

In de Fiom uitgave  Eigen bloed'  over moeders die hun kind afstaan ter adoptie’ vertellen acht moeders en een vader waarom ze niet zelf voor hun kind kunnen zorgen. Er staat ook een interview in met een vrouw die haar kind te vondeling legde. 

Wil je graag meer achtergrondinformatie? Feiten en cijfers over te vondeling gelegd worden vind je in de kenniscollectie.  

Celine, te vondeling gelegd in Nederland, aan het woord

Celine, te vondeling gelegd in Nederland, vertelt haar verhaal