Illegale opneming is de situatie waarin een kind illegaal wordt opgenomen in een gezin. Het betreft voornamelijk kinderen die direct of kort na hun geboorte weggehaald zijn bij hun biologische ouder(s) en niet bij de burgerlijke stand aangegeven zijn op naam van hun biologische ouder(s). De ouders van het gezin waarin zij opgenomen zijn, hebben illegaal aangifte gedaan van de geboorte van het kind alsof het hun eigen kind was.

Vondelingen - Illegale opneming informatie voor kind ouder en gezin.jpg

Illegaal opgenomen

Je kind is illegaal opgenomen

Is jouw, in Nederland geboren, kind ooit van je afgenomen en verdwenen? Of heb je je kind ooit afgegeven voor illegale opneming? Dan draag je die ingrijpende gebeurtenis waarschijnlijk al jaren met je mee. Je vraagt je misschien af waar je kind terecht gekomen is en hoe het met hem of haar is. Tot nu toe heb je geen mogelijkheden gezien om je kind te vinden.  

Je bent illegaal opgenomen als kind

Ben je in Nederland geboren en heb je aanwijzingen of vermoedens dat je als kind illegaal bent opgenomen in het gezin waarin je opgegroeid bent? Dan heeft dat waarschijnlijk grote invloed op je leven. Misschien heb je je vermoedens wel eens aangekaart, maar werd er ontkennend gereageerd. Je kunt allerlei vragen hebben. Wie zijn mijn echte ouders? Klopt mijn vermoeden? En zo ja, waarom ben ik niet bij mijn echte ouders opgegroeid? Zou iemand hier meer van afweten? Het zijn vragen waar je meestal geen antwoord op krijgt.  

Je hebt illegaal opgenomen of hebt kennis hiervan 

Heb je ooit illegaal een in Nederland geboren kind opgenomen in je gezin? Mogelijk voel je je schuldig dat je niet open bent geweest naar je kind over zijn of haar afkomst en durf je er niet over te praten. Misschien wil je je kind alsnog in contact brengen met de biologische ouders. Het is nooit te laat. Al jouw informatie kan bijdragen om voor je kind duidelijkheid te verschaffen.  

Wellicht vraag je je af of je kind weet dat het andere ouders heeft dan die waar het bij opgegroeid is. Misschien wil je je kind de mogelijkheid bieden om met je in contact te komen, zodat je hem of haar kunt uitleggen in welke situatie je je destijds bevond en wat er gebeurd is. Fiom kan indien gewenst een rol spelen in het op de hoogte brengen van je zoon of dochter.  

Het kan ook zijn dat je kennis hebt van een dergelijke situatie en dat je die kennis graag ergens wilt laten opnemen ten behoeve van het betreffende kind. Anonimiteit is daarbij een mogelijkheid. 

Register illegale opneming 

Fiom beschikt sinds 2016 over het 'Register illegale opneming'. Het register is bedoeld voor in Nederland geboren kinderen en hun ouders. Het richt zich niet op buitenlandse situaties. Je kunt je inschrijven in dit register zodat we jouw gegevens snel kunnen vinden, mocht je dochter of zoon, biologische ouder of een andere betrokkene contact met je zoeken. Door je in te schrijven in het register voor illegale opneming geef je aan dat je open staat voor contact. 

Fiom staat geregistreerd bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens) en gaat altijd vertrouwelijk om met informatie van/over cliënten. Zonder toestemming van de cliënt wordt nooit informatie aan derden (dus ook justitie/politie) verstrekt (zie ons privacyreglement). 

Hoe verloopt de inschrijving in het 'Register illegale opneming'?

 • Je kunt je gratis inschrijven in het 'Register illegale opneming' van Fiom. Het register is er voor jou als je in Nederland bent geboren, weet of vermoedt dat je illegaal bent opgenomen, graag in contact wilt komen met je biologische moeder/vader en niet genoeg informatie hebt om zelf op zoek te gaan. Ook als je kind illegaal opgenomen is in een ander gezin, of je bent hier op een andere manier bij betrokken (geweest), kun je je inschrijven. 
 • Als je je inschrijft, ga je akkoord met de voorwaarden
 • Als je wil, kun je een telefonische afspraak maken met een hulpverlener van Fiom. Met hem of haar kun je praten over jouw motieven, gevoelens en wensen van jouw inschrijving.  
 • Als je kind of biologische ouder via Fiom een zoekactie naar je begint of zich inschrijft in het 'Register illegale opneming', neemt Fiom contact met je op met de vraag of jouw wens tot contact nog steeds aanwezig is. 
 • Ook als een andere betrokkene zich meldt, neemt Fiom contact met je op met de vraag of je contact wilt met deze persoon. 
 • Afhankelijk van de uitkomst wordt de volgende stap gemaakt. 
 • Wil je je nog niet inschrijven, maar eerst extra informatie krijgen van een Fiom-hulpverlener? Neem dan contact op met Fiom via 088 126 49 00 of info@fiom.nl.

Zoon of dochter wil contact met jou 

Hoe groot de kans is dat je kind naar jou op zoek gaat is niet in te schatten. Soms weten mensen niet dat ze vroeger illegaal zijn opgenomen. En soms hebben ze geen behoefte aan contact met hun biologische ouders. Maar wat als jouw zoon of dochter het initiatief heeft genomen om jou te zoeken? Hoe ga je daarmee om en wat kun je verwachten? 

Je kind kan zich pas inschrijven in het 'Register illegale opneming' of een zoekactie starten vanaf de leeftijd van 16 jaar. Tot die tijd kan hij of zij dus nog niet op zoek gaan naar je via deze weg. 

Het kan zijn dat je kind na die tijd op zoek gaat naar jou. Ook voor hem of haar is dit een hele stap. Hij weet niet wat hij aan zal treffen en neemt het risico teleurgesteld te worden. Maar de vraag wie zijn ouders zijn en waarom hij illegaal is opgenomen houdt hem bezig. Hij wil weten wat de reden was. Ook is hij nieuwsgierig, wil weten op wie hij lijkt en of hij nog broers of zussen heeft. 

Biologische moeder of vader wil contact met jou  

Hoe groot de kans is dat je biologische moeder of vader naar je op zoek gaat is door ons niet in te schatten. Er zijn redenen te bedenken om te aarzelen. Je biologische moeder of vader voelt zich misschien machteloos of bang. Wellicht wil zij of hij jouw leven niet op zijn kop zetten. Ook kan zij bang zijn dat jij niets weet van de illegale opneming en dat je haar afwijst. Of dat het niet goed met je gaat. Misschien is er angst dat het teveel emoties oproept, dat zij het niet aankan. Maar wat als jouw biologische moeder of vader toch het initiatief heeft genomen om jou te zoeken? Hoe ga je daarmee om en wat kun je verwachten?  

Wat kun je verwachten als jouw kind of biologische ouder zoekt naar jou of zich inschrijft? 

 • Je krijgt een uitleg waarom je zoon/dochter of biologische ouder contact met je zoekt en wat de verwachtingen zijn. 
 • Als je toch (nog) geen contact wilt, wordt dat gerespecteerd. Je kind of biologische ouder krijgt niet zomaar jouw contactgegevens, dat kan alleen met toestemming van jou. 
 • Als je wel contact wilt, zal de hulpverlener in overleg met jou en de persoon die jou zoekt de volgende stap bepalen. Dit is afhankelijk van de behoefte van jullie allebei. Het kan zijn dat jullie elkaar willen ontmoeten, of dat je eerst een keer een gesprek met de hulpverlener alleen wilt. Contact via brieven, e-mail of telefoon is ook een mogelijkheid. 
 • Als je eerst tijd nodig hebt om het te laten bezinken en te kijken wat je wilt, dan kan dat natuurlijk. De hulpverlener kan je in die periode bijstaan als je daar behoefte aan hebt. Hij kan je ook helpen als je je afvraagt of en hoe je anderen (zoals je familie) gaat inlichten. 
 • Als je onzeker bent of je echt verwant bent aan de gevonden persoon, dan zou je een DNA-onderzoek kunnen laten doen. Dit kun je bespreken met de hulpverlener van Fiom. 

Wat is de rol van Fiom? 

Fiom is beschikbaar als je wilt praten over de verwachtingen en wensen van jouw inschrijving. Fiom helpt bij het leggen van het eerste contact en kijkt samen met jullie naar het mogelijke vervolg hierop. 

Wil je zelf op zoek gaan naar je kind of biologische ouders? 

Het 'Register illegale opneming' is bedoeld voor iedereen die open staat voor contact met zijn of haar illegaal opgenomen kind of biologische ouders, maar die zelf nog niet actief op zoek kan gaan bij gebrek aan informatie. Ook al is het niet makkelijk een illegaal opgenomen kind of biologische ouder te vinden, deze registratie is een stap op weg. Denk je dat je toch voldoende aanknopingspunten hebt, dan kun je een zoekactie starten.

Strafbaarheid en privacy  

De strafbaarheid van het illegaal opnemen van een kind verjaart 12 jaar nadat die gebeurtenis heeft plaats gevonden. Na die tijd kan je niet meer strafrechtelijk vervolgd worden.  

Fiom staat geregistreerd bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens) en gaat altijd vertrouwelijk om met informatie van/over cliënten. Zonder toestemming van de cliënt wordt nooit informatie aan derden verstrekt (zie ons privacyreglement).  

Inschrijven in Register