In verband met de vele aanvragen is het tijdelijk niet mogelijk om je aan te melden voor het Vondelingenregister.

Ben je te vondeling gelegd? Dan heeft dat waarschijnlijk grote invloed op je leven. Je kunt allerlei vragen hebben. Bijvoorbeeld: wie zijn mijn ouders? Waarom konden ze niet voor mij zorgen? Het zijn vragen waar je meestal geen antwoord op krijgt. Je kunt je inschrijven in het vondelingenregister, zodat je gegevens bekend zijn als je biologische ouders contact met je proberen te zoeken.

Vondelingen - Vondelingenregister info voor vondelingen.jpg

Sinds 2015 beschikt Fiom over een vondelingenregister. Je kunt je inschrijven in dit register, zodat we jouw gegevens kunnen vinden, mocht je biologische moeder of vader ooit contact met je proberen te zoeken. Door je in te schrijven in het vondelingenregister geef je aan dat je open staat voor contact. Je gaat niet zelf actief op zoek. 

Hoe verloopt inschrijving in het vondelingenregister? 

 • Je kunt je gratis inschrijven in het Fiom-vondelingenregister. Het register is er voor iedereen die open staat voor contact met zijn of haar kind dat vroeger te vondeling is gelegd of met zijn of haar biologische moeder/vader en die niet zelf actief op zoek wil of kan gaan. 
 • Als je je inschrijft, ga je akkoord met de voorwaarden
 • Als je wil kun je een telefonische afspraak maken met een hulpverlener van Fiom over je inschrijving. Met hem of haar kun je dan praten over bijvoorbeeld je motieven, wensen en gevoelens. 
 • Als je biologische moeder of vader een zoekactie naar je begint of zich inschrijft in het Fiom-vondelingenregister, neemt Fiom contact met je op met de vraag of jouw wens tot contact nog steeds aanwezig is. 
 • Afhankelijk van de uitkomst wordt de volgende stap gemaakt. 
 • Wil je je nog niet inschrijven en eerst extra informatie krijgen van een Fiom-hulpverlener, kan dat altijd. Neem dan contact op met Fiom via 088 126 49 00 of info@fiom.nl.

Wat is de rol van Fiom bij het vondelingenregister? 

Je kunt contact met Fiom opnemen als je eens wilt praten over je motieven, wensen en gevoelens over jouw inschrijving. Als je biologische vader of moeder naar jou op zoek gaat of zich inschrijft in het vondelingenregister helpt Fiom bij het leggen van het eerste contact en kijkt samen met jullie naar het mogelijke vervolg hierop. 

Privacy 

Fiom staat geregistreerd bij het College Bescherming Persoonsgegevens en gaat altijd vertrouwelijk om met informatie van/over cliënten. Zonder toestemming van de cliënt wordt nooit informatie aan derden verstrekt (zie ons Privacyreglement).  

Wil je zelf op zoek gaan naar je biologische ouders? 

Het vondelingenregister is bedoeld voor iedereen die open staat voor contact met zijn of haar biologische ouders, maar die niet zelf actief op zoek wil gaan. Als je wel actief op zoek wil gaan en denk je dat je voldoende aanknopingspunten hebt, dan kan je een zoekactie starten. Hiervoor geldt een minimum leeftijd van 16 jaar. 

Biologische moeder of vader wil contact met jou 

De kans dat je biologische moeder of vader naar je op zoek gaat is klein. Er zijn namelijk genoeg redenen om te aarzelen. Je biologische moeder of vader voelt zich waarschijnlijk erg schuldig. Misschien wil hij of zij jouw leven niet op zijn kop zetten. Ook kan hij of zij bang zijn dat je boos bent, hem of haar afwijst, of dat het niet goed met je gaat. Misschien is er angst dat het teveel emoties oproept, dat hij of zij het niet aankan. Maar wat als jouw biologische vader of moeder toch het initiatief heeft genomen om jou te zoeken? Hoe ga je daarmee om en wat kun je verwachten? 

Wat kan je verwachten als jouw biologische vader of moeder naar jou zoekt? 

 • Je krijgt een uitleg waarom je biologische moeder/vader contact met je zoekt en wat de verwachtingen zijn. 
 • Als je geen contact wilt, wordt dat gerespecteerd. Je biologische moeder of vader krijgt niet zomaar jouw contactgegevens, dat kan alleen met toestemming van jou. 
 • Als je wel contact wilt, zal de hulpverlener in overleg met jou en je biologische moeder of vader de volgende stap bepalen. Dit is afhankelijk van jullie beider behoefte. Het kan zijn dat jullie elkaar willen ontmoeten, of dat je eerst een keer een gesprek met de hulpverlener alleen wilt. Contact via brieven, e-mail of telefoon is ook een mogelijkheid. 
 • Als je eerst tijd nodig hebt om het te laten bezinken en te kijken wat je wilt, dan kan dat natuurlijk. De hulpverlener kan je in die periode bijstaan als je daar behoefte aan hebt. Hij kan je ook helpen als je je afvraagt of en hoe je anderen (zoals je familie) gaat inlichten. 
 • Als je onzeker bent of je echt de zoon of dochter bent van de gevonden persoon, dan zou je een DNA-onderzoek kunnen laten doen. Dit kun je bespreken met de hulpverlener van Fiom.