In verband met de vele aanvragen is het tijdelijk niet mogelijk om je aan te melden voor het Vondelingenregister.

Heb jij je kind ooit te vondeling gelegd? Dan draag je die ingrijpende gebeurtenis misschien al jaren met je mee. Misschien met ongeloof dat je hiertoe in staat was. Of met verdriet omdat je op dat moment geen andere oplossing kon bedenken. Wellicht vraag je je af of je kind vragen heeft over zijn of haar onbekende afkomst, waarop alleen jij de antwoorden kent. Misschien wil je je kind de mogelijkheid bieden om met je in contact te komen, zodat je aan je zoon of dochter kunt uitleggen in welke situatie je je destijds bevond en waarom je niet voor hem of haar kon zorgen. Je kunt je inschrijven in het vondelingenregister, zodat je gegevens bekend zijn als je kind contact met je probeert te zoeken.

Vondelingen - Vondelingenregister informatie voor biologische ouders.jpg

Fiom beschikt sinds 2015 over een vondelingenregister. Je kunt je inschrijven in dit register, zodat we jouw gegevens snel kunnen vinden, mocht je dochter of zoon contact met je zoeken. Door je in te schrijven in het vondelingenregister geef je aan dat je open staat voor contact. Je gaat niet zelf actief op zoek. 

Hoe verloopt inschrijving in het vondelingenregister?

 • Je kunt je gratis inschrijven in het vondelingenregister. Het register is er voor iedereen die open staat voor contact met zijn of haar kind dat vroeger te vondeling is gelegd en die niet zelf actief op zoek wil of kan gaan. 
 • Als je je inschrijft, ga je akkoord met de voorwaarden
 • Als je wil kun je een telefonische afspraak maken met een hulpverlener van Fiom over je inschrijving. Met hem of haar kun je praten over bijvoorbeeld jouw motieven, wensen en gevoelens. 
 • Als je zoon of dochter een zoekactie naar je begint of zich inschrijft in het Fiom-vondelingenregister, neemt Fiom contact met je op met de vraag of jouw wens tot contact nog steeds aanwezig is. 
 • Afhankelijk van de uitkomst wordt de volgende stap gemaakt. 
 • Wil je je nog niet inschrijven, maar eerst extra informatie krijgen van een Fiom-hulpverlener? Neem dan contact op met Fiom via 088 126 49 00 of info@fiom.nl.

Wat is de rol van Fiom bij het vondelingenregister? 

Fiom is bereikbaar wanneer je wil praten over jouw wensen, motieven en gevoelens over jouw inschrijving. Als je zoon/dochter op zoek naar je gaat, helpt Fiom bij het leggen van het eerste contact en kijkt samen met jullie naar het mogelijke vervolg hierop. 

Strafbaarheid en privacy 

De strafbaarheid van het te vondeling leggen verjaart 12 jaar nadat die gebeurtenis heeft plaats gevonden. Na die tijd kan je niet meer strafrechtelijk vervolgd worden. 

Fiom staat geregistreerd bij het College Bescherming Persoonsgegevens en gaat altijd vertrouwelijk om met informatie van/over cliënten. Zonder toestemming van de cliënt wordt nooit informatie aan derden (dus ook justitie/politie) verstrekt (zie ons Privacyreglement). 

Zelf op zoek gaan naar je zoon of dochter 

Het vondelingenregister is bedoeld voor iedereen die open staat voor contact met zijn of haar kind dat vroeger te vondeling is gelegd en die niet zelf actief op zoek wil gaan. Als je wel actief op zoek wil gaan kan dat door een zoekactie te starten. 

Let op: Het is erg moeilijk om een te vondeling gelegd kind te vinden. Dit omdat de huidige naam van het kind waarschijnlijk niet bekend is. Ook kan het zijn dat het kind met een andere geboortedatum is opgenomen in de burgerlijke stand. Denk je dat toch voldoende aanknopingspunten hebt, kun je een zoekactie starten.

Zoon of dochter wil contact met jou 

De kans dat je kind naar je op zoek gaat is klein. Soms weten mensen niet dat ze vroeger te vondeling zijn gelegd. En soms hebben ze geen behoefte aan contact met hun biologische ouders. Maar wat als jouw zoon of dochter wel het initiatief heeft genomen om jou te zoeken? Hoe ga je daarmee om en wat kun je verwachten? 

Je kind kan zich pas inschrijven in het Fiom-vondelingenregister of een zoekactie starten vanaf de leeftijd van 16 jaar. Tot die tijd kan hij of zij dus nog niet op zoek gaan naar je via deze weg. Het kan zijn dat je kind na die tijd op zoek gaat naar jou. Ook voor hem of haar is dit een hele stap. Hij weet niet wat hij aan zal treffen en neemt het risico teleurgesteld te worden. Maar de vraag waarom hij te vondeling is gelegd houdt hem bezig. Hij wil weten wat de reden was. Ook is hij nieuwsgierig, wil weten op wie hij lijkt en of hij nog broers of zussen heeft. 

Wat kun je verwachten als jouw kind zoekt naar in het vondelingenregister? 

 • Je krijgt een uitleg waarom je zoon/dochter contact met je zoekt en wat de verwachtingen zijn. 
 • Als je toch (nog) geen contact wilt, wordt dat gerespecteerd. Je zoon of dochter krijgt niet zomaar jouw contactgegevens, dat kan alleen met toestemming van jou. 
 • Als je wel contact wilt, zal de hulpverlener in overleg met jou en je zoon of dochter de volgende stap bepalen. Dit is afhankelijk van jullie beider behoefte. Het kan zijn dat jullie elkaar willen ontmoeten, of dat je eerst een keer een gesprek met de hulpverlener alleen wilt. Contact via brieven, e-mail of telefoon is ook een mogelijkheid. 
 • Als je eerst tijd nodig hebt om het te laten bezinken en te kijken wat je wilt, dan kan dat natuurlijk. De hulpverlener kan je in die periode bijstaan als je daar behoefte aan hebt. Hij kan je ook helpen als je je afvraagt of en hoe je anderen (zoals je familie) gaat inlichten. 
 • Als je onzeker bent of je echt de moeder of vader bent van de gevonden persoon, dan zou je een DNA-onderzoek kunnen laten doen. Dit kun je bespreken met de hulpverlener van Fiom.