22/01/2024

Op dinsdag 16 januari heeft de autoriteit in Noorwegen een stop voor alle interlandelijke adopties gedurende minimaal twee jaar geadviseerd, in afwachting van een onderzoek naar mogelijke illegale adopties. Om dezelfde reden heeft de Danish International Adoption (DIA) aangekondigd volledig te stoppen met alle interlandelijke adopties. Dit kwam voort uit de aangekondigde stop van het Deense ministerie van Sociale Zaken voor de landen waar ze mee samen werkten. DIA begeleidde adopties uit de Filipijnen, India, Zuid-Afrika, Thailand, Taiwan en Tsjechië. 

Dat melden verschillende, internationale nieuwsbronnen als VRT NWS en ABC News. Bij ABC News is te lezen dat Hege Nilssen, het hoofd van het Noorse directoraat voor Onderwijs, in een statement vertelt dat adopties veilig en gezond moeten verlopen en in het belang van het kind moeten zijn: “Onze analyse is dat het risico op onwettigheden reëel is, en dat het zich op zo’n niveau bevindt dat we een tijdelijke stop adviseren, totdat de onderzoekscommissie het rapport presenteert waarin aanbevelingen zijn opgenomen hoe een mogelijk toekomstig adoptiesysteem eruit zou moeten zien.”  

Het Noorse directoraat voor Kinderen, Jeugd en Familiezaken laat weten dat Noorwegen adopties toestaat die al zijn toegewezen aan families uit bepaalde landen na een onderzoek door de bemiddelingsorganisatie. Dit geldt voor adopties uit de Filipijnen, Thailand, Taiwan, Zuid-Afrika, Hongarije, Bulgarije, Tsjechië, Colombia en Peru. Stellen met goedkeuring voor adoptie uit Zuid-Korea mogen ook doorgaan met de procedure. 

Interlandelijke adoptie in Nederland

Op vrijdag 19 januari kwam ook het bericht dat in Nederland het adopteren van kinderen uit Bulgarije weer wordt toegestaan. Dit laat demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) weten. Het aantal landen waaruit geadopteerd kan worden komt daarmee uit op acht. Het gaat om Zuid-Afrika, Portugal, Thailand, Taiwan, de Filipijnen, Lesotho, Hongarije en Bulgarije. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.