Start
2023 

Deelnemers gezocht? 
Ja: mogelijke deelnemers worden via de mail persoonlijk benaderd. 

Wanneer resultaten verwacht? 
In 2023 


 

Fiom doet onderzoek naar de dienstverlening van het contactregister Nederlandse kindertehuizen.

Waarom doen we onderzoek? 

Het huidige contactregister is opgezet voor voormalig bewoners van kindertehuizen die een beeld willen krijgen bij die periode uit hun leven. Na inschrijving proberen we voormalig bewoner(s) en/of voormalig medewerker(s) aan elkaar te koppelen. Op deze manier hopen we dat mensen antwoord krijgen op vragen over hun tijd in het kindertehuis. In de deelnemersinformatie lees je meer over het onderzoek.

Het doel van dit onderzoek is om de dienstverlening van Fiom beter te laten aansluiten bij de behoefte van mensen die staan ingeschreven in het contactregister Nederlandse Kindertehuizen. Dit doen we op drie manieren: 

  1. We bestuderen wetenschappelijke literatuur over gevolgen van het verblijf in een kindertehuis om kennis hierover te delen aan de doelgroep. 
  1. We vragen aan voormalig bewoners van kindertehuizen die staan ingeschreven in het contactregister wat hun ervaringen zijn met het contactregister en wat hun behoefte aan ondersteuning is.  
  1. We doen aanbevelingen voor verbeteringen. 

Interviews met voormalig bewoners uit kindertehuizen

We houden vijf interviews met voormalig bewoners uit kindertehuizen. We vragen naar hun ervaringen met het contactregister en wat hun behoefte aan ondersteuning is. De interviews duren ongeveer 1 tot 2 uur en zullen plaatsvinden op het kantoor van Fiom (locatie Den Bosch of Houten) of via beeldbellen. Voor dit onderzoek benaderen we mensen die ingeschreven staan in het contactregister persoonlijk.

Heb je vragen over dit onderzoek?

Wil je meer weten over het onderzoek? Dan kun je contact opnemen met de onderzoekers.

Informatie over de onderzoekers

Fiom is specialist bij afstammingsvragen. Fiom ontvangt subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Lees meer over Fiom