Draagmoederschap is een vorm van geassisteerde voortplanting waarbij een vrouw, de draagmoeder, ervoor kiest om voor iemand anders een kind te dragen en te baren. De draagmoeder wordt dus zwanger voor een ander persoon of paar, dit zijn de wensouder(s). 'Draagouder(s)' is de draagmoeder samen met haar eventuele partner. Na de geboorte staat de draagmoeder het kindje af aan de wensouder(s).

Draagouderschap - Draagmoederschap.jpg

Kiezen voor draagmoederschap? 

Er kunnen verschillende (persoonlijke) redenen zijn om te kiezen voor draagmoederschap. Voor homoparen is bijvoorbeeld de hulp van een draagmoeder een mogelijkheid om samen een kind te krijgen. Ook heteroparen die zelf niet zwanger kunnen worden, maar wel een sterke kinderwens hebben, kunnen kiezen voor draagmoederschap.

De hulp vragen van een draagmoeder voor het vervullen van je kinderwens is niet iets dat je van de ene op de andere dag doet. Hier gaat vaak een heel proces aan vooraf.

Informatie over verschillende vormen van draagmoederschap

Informatie voor wensouders

Heb jij een sterke kinderwens en overweeg je om gebruik te maken van een draagmoeder? Bij draagmoederschap ga je niet over één nacht ijs. Het is immers een bijzonder en intensief traject dat je met z’n allen ingaat. Het is belangrijk om je goed te (laten) informeren en voor te bereiden. Heldere afspraken en zorgvuldige besluiten kunnen problemen in een later stadium voorkomen. Een goede begeleiding tijdens het hele proces is essentieel. Dit begint al voordat er sprake is van een zwangerschap.

Overweeg je om draagmoeder te worden?

Als je erover nadenkt om draagmoeder te worden om een ander te helpen om de kinderwens te vervullen, dan is het belangrijk om ook goed na te denken over welke gevolgen dit heeft voor jou. Draagmoederschap is voor alle betrokkenen een traject met emotionele, praktische, ethische en juridische haken en ogen.

Ook voor jou als draagmoeder is goede voorlichting en begeleiding tijdens het hele proces essentieel. Heb je een partner? Dan wordt deze nauw betrokken bij de besluitvorming en begeleiding. Zijn jullie getrouwd? Dan worden jullie beiden eerst juridisch ouders van het kind.

Na de geboorte volgt een (juridische) procedure waarin je als draagmoeder het kind officieel afstaat aan de wensouders. Daarbij krijg jij (en je eventuele partner), evenals de wensouders, mogelijk te maken met de Raad voor de Kinderbescherming.

Lees meer over de begeleiding bij draagmoederschap