Als je te maken hebt gehad met afstand ter adoptie, heb je mogelijk een ingrijpende periode achter de rug. Heb je in het verleden een kind afgestaan ter adoptie? En ben je op zoek naar hulp en begeleiding bij het verwerken daarvan? Hieronder lees je wat Fiom daarin voor je kan betekenen. 

Twee vrouwen van achter omhelzen elkaar

Hulp bij het verwerken van afstand ter adoptie 

Afstand doen van je kind heeft grote gevolgen, niet alleen voor je kind maar ook voor jou als moeder. Vaak hebben moeders nog verdriet of kampen ze met schuldgevoelens. Sommigen gaan na jaren zoeken naar hun kind, of worden zelf door hun zoon of dochter gezocht. Meer informatie over zoeken naar je kind

Afstandsmoeders kunnen bij Fiom terecht voor 3 tot 5 gesprekken. Neem hiervoor contact met ons op. Indien er meer nodig is, helpt Fiom met het zoeken naar een externe hulpverlener. Ook zullen er weer gespreksgroepen starten voor afstandsmoeders en geadopteerden. 

Contact met andere afstandsmoeders 

Wil je als afstandsmoeder graag contact met een andere afstandsmoeder, dan kan Fiom dat voor je regelen. Contact met andere afstandsmoeders kan ook via Stichting De Nederlandse Afstandsmoeder

Heb je je kind afgestaan? Zoek je herkenning of steun bij andere afstandsmoeders? Dan kun je je aanmelden.  

Meld je aan voor contact met andere afstandsmoeders

Begeleiding bij zoekacties

Een doorlopende activiteit van Fiom is de begeleiding bij zoekacties. Zowel de geadopteerden als de afstandsmoeders melden zich bij Fiom voor hulp en advies bij het zoeken naar familie. Geadopteerden zoeken bijvoorbeeld naar hun biologische moeder, en afstandsmoeders zoeken naar hun afgestane kind. Fiom zoekt de gezochte persoon en bemiddelt vervolgens in het contact als deze persoon gevonden wordt. 

Stichting en Steunpunt voor afstandsmoeders 

In 1994 richtten een aantal actieve en strijdbare Nederlandse afstandsmoeders ‘Stichting Afstandsmoeders’ op. Zij behartigden jarenlang de belangen van afstandsmoeders in Nederland en organiseerden bijeenkomsten waar afstandsmoeders elkaar konden ontmoeten. Ook gaven zij advies en ondersteuning aan afstandsmoeders en vrouwen die afstand overwogen. 

Toen het aantal actieve leden te klein werd, is de Stichting Afstandsmoeders opgeheven. Een paar gemotiveerde afstandsmoeders uit de stichting wilde niet dat alle kennis en ondersteuning verloren ging. Zij zetten de website van de stichting voort als het ‘Steunpunt voor afstandsmoeders’. Zo bleven zij digitaal informatie bieden over afstand en adoptie en beantwoordden zij vragen via de mail. 

 Huidige Stichting voor afstandsmoeders 

In 2016 is een nieuwe stichting voor afstandsmoeders opgericht: Stichting De Nederlandse Afstandsmoeder (DNA). De stichting wil er zijn voor alle ongehuwde moeders die al dan niet onder dwang hun pasgeboren kind hebben moeten afstaan en die behoefte hebben aan herkenning, erkenning, een veilige plek om hun verhaal te delen, integriteit in de manier waarop ze benaderd worden en hun recht op privacy. 
De stichting heeft een besloten facebookgroep waarin afstandsmoeders contact met elkaar hebben. 

Wil je graag zelf je persoonlijke verhaal insturen? Dat kan. 

Stuur je persoonlijke verhaal in