In de video ‘Praten met je kind over donorconceptie’ wordt informatie gedeeld over het moment van vertellen en wat aandachtspunten zijn als je met je kind een gesprek hebt over zijn of haar ontstaansgeschiedenis. Of je kind nu 2, 9 of 15 jaar is, de basis informatie waarmee je het gesprek met je kind aan kan gaan is hetzelfde. Deze informatie is te vinden in de video. 

Praten met je donorkind

Onze ervaring is dat ouders van donorkinderen veelal op zoek zijn naar meer verdieping. Bijvoorbeeld over hoe je jouw kind begeleidt in het praten met de omgeving over donorconceptie. Of hoe je over donorconceptie praat binnen je gezin als je kinderen van verschillende leeftijden hebt. En waar je op kan letten in het gesprek met je kind als de donor in beeld is of in beeld komt. Daarom verzorgt Fiom webinars, waarbij meer verdieping over het onderwerp ‘Praten met je kind over donorconceptie’ wordt geboden.

Informatie over de webinars

In 2024 worden een viertal webinars “Praten met je kind over donorconceptie” gegeven. Hierin worden inhoudelijke kennis en ervaringen gedeeld door een Fiom hulpverlener en counselor Anne Schrijvers. Ervaringen van ouders zelf komen tijdens de webinars aan bod in de vorm van filmpjes. Tijdens de webinars is ook ruimte voor vragen. Elk webinar is ingestoken vanuit de gezinsvorm; eenoudergezinnen en tweeoudergezinnen. Daardoor kunnen tijdens de webinars relevante voorbeelden aangehaald worden. De volgende webinars staan momenteel gepland:

Dinsdag 11 juni 2024 (19.30 – 21.00): Voor tweeoudergezinnen. 
Dinsdag 18 juni 2024 (19.30 – 21.00): Voor eenoudergezinnen.
Dinsdag 5 november 2024 (19.30 – 21.00): Voor tweeoudergezinnen. 
Dinsdag 19 november 2024 (19.30 – 21.00): Voor eenoudergezinnen.

Tijdens deze webinars wordt ingegaan op een drietal onderwerpen:

  • Wat is voor jou / jullie als ouder(s) de basis om met je kind over donorconceptie te praten"?

Er zal uitgelegd worden hoe de manier waarop je als ouder aankijkt tegen de keuze voor donorconceptie invloed heeft op de manier waarop je er met je kind over praat.

  • Hoe praat je er binnen je gezin over?

Er zal ingezoomd worden op hoe je binnen je gezin om kan gaan met biologisch en niet-biologisch ouderschap, maar ook als je kinderen hebt van meerdere leeftijden. Wat vertel je dan tegen wie?

  • Hoe praat je er buiten je gezin over?

We delen vragen of reacties die je mogelijk kan verwachten uit je omgeving en geven handreikingen over hoe je hiermee om kan gaan, en hoe je je kind hierin kan begeleiden.

Voor wie zijn deze webinars?

Het webinar is bedoeld voor ouders van donorkinderen die nadenken over hoe ze het met hun kind(eren) willen praten over de ontstaansgeschiedenis van hun gezin. Zowel voor solomoeders, gezinnen met twee moeders, gezinnen met twee vaders, als gezinnen met een moeder en vader, met kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 18. 

Hoe ziet een webinar eruit?

De webinars worden aangeboden via Microsoft Teams. Elk webinar duurt anderhalf uur, van 19.30 uur tot 21.00 uur. Eerst wordt er inhoudelijk informatie gedeeld, waarna er een korte pauze is. Daarna is er gelegenheid voor het stellen van vragen via de chatfunctie. Een hulpverlener van Fiom en counselor Anne Schrijvers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Deelname is gratis

Er zijn geen kosten verbonden aan het webinar. Je volgt het online vanuit huis. Fiom gebruikt hiervoor Microsoft Teams. Een dag vóór het webinar ontvang je een toegangslink en praktische informatie. Tijdens het webinar kun je vragen stellen via de chat.

Aanmelden

Tweeoudergezinnen:

Aanmelden 11 juni 

Aanmelden 5 november

Eenoudergezinnen:

Aanmelden 18 juni

Aanmelden 19 november

Heb je nu al vragen?

Mogelijk heb je nu al bepaalde vragen in gedachten waar je graag antwoord op zou willen krijgen tijdens één van de webinars. Je mag deze altijd vooraf met ons delen via donorconceptie@fiom.nl. Dan kijken wij of we hier tijdens één van de webinars op in kunnen gaan, anders reageren we erop via de mail.