Fiom reikt in 2025 weer een Scriptieprijs uit. Met de Fiom Scriptieprijs willen wij als expertisecentrum wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek stimuleren naar actuele en maatschappelijke vraagstukken over ongewenste zwangerschap, zoeken naar familie, donorconceptie en afstand en adoptie. Er is behoefte aan meer kennis op deze thema’s om zo goede informatie en hulp te kunnen bieden. 

Via de Fiom Scriptieprijs willen we studenten en docenten enthousiast maken voor de rijke Fiom thema’s, actuele vraagstukken en problematiek rondom ongewenste zwangerschap, zoeken naar familie, donorconceptie en afstand en adoptie. De scripties die ingediend mogen worden, sluiten aan bij deze thema's en kunnen geschreven zijn vanuit zowel sociale, juridische, medische als ethische invalshoeken.

De Fiom Scriptieprijs wordt om de twee jaar toegekend aan een masterstudent aan een universiteit of hogeschool in Nederland.

Wanneer kan je deelnemen?

  • Je bent student aan een Nederlandse universiteit of hogeschool en je hebt een masterscriptie geschreven.
  • Jouw scriptie sluit aan bij de thema’s van Fiom (zoals beschreven in het doel van de Fiom Scriptieprijs).
  • Jouw scriptie is afgerond en beoordeeld tussen 31 augustus 2023 en 14 september 2025
  • Jouw scriptie is geschreven in het Nederlands of Engels.
  • Jouw scriptie is beoordeeld met een 8 of hoger (inclusief afgerond een 8 vanaf het cijfer 7.7). 
  • Je bent geen medewerker of stagiaire van Fiom. In dat geval ben je namelijk uitgesloten van deelname.

Wat levert de scriptieprijs jou op?

  • Win je de Fiom scriptieprijs? Dan ontvang je een bedrag van 750 euro.
  • Jouw winnende scriptie wordt gepubliceerd op de Fiom website. We zullen ook een bericht plaatsen op onze social mediakanalen. Natuurlijk wordt je naam hierbij genoemd!
  • De resultaten van jouw scriptie worden bij een breed publiek onder de aandacht gebracht. We bepalen samen de vorm waarin dat gebeurt. Je wordt daarbij ondersteund door ervaren onderzoekers en communicatiespecialisten van Fiom. 

Hoe kan je meedoen?

Je kan aanmelden via het deelnameformulier. Aanmelden kan tot 14 september 2025. In het reglement vind je meer informatie over je deelname aan de scriptieprijs. 

Nieuwsgierig hoe de scripties worden beoordeeld? Hier lees je alles over in de beoordelingsprocedure.

Scriptieprijs 2023

Op 16 november 2023 is de Fiom Scriptieprijs 2023 uitgereikt aan Yolin Kraan. De andere genomineerden waren Hsiao-Pei van Boxtel en Romy van den Dungen. Benieuwd waar deze scripties over gingen? 

Scriptieprijs 2023