Fiom heeft op 16 november 2023 voor het eerst de Fiom Scriptieprijs uitgereikt. Met deze prijs willen wij onderzoek stimuleren naar vraagstukken over ongewenste zwangerschap, zoeken naar familie, donorconceptie en afstand en adoptie. Er is behoefte aan meer kennis op deze thema’s om zo goede informatie en hulp te kunnen bieden. 

Fiom Scriptieprijs.png

De genomineerden voor de Fiom Scriptieprijs 2023 waren:

  • Yolin Kraan
  • Romy van den Dungen
  • Hsiao-Pei van Boxtel

Op 16 november 2023 is de prijs uitgereikt aan Yolin Kraan.

scriptieprijs uitreiking
Yolin Kraan.png

Yolin Kraan: Examining the Role of Religiosity and its Implications for the Psychological Well-being of Women who have had an Abortion

"Abortus en religie blijven in Nederland nauw met elkaar verbonden in het politieke en sociale discourse. Veel argumenten tegen abortus zijn gebaseerd - of deels gebaseerd - op religieuze normen en waarden. Mijn onderzoek had als doel om de effecten van religiositeit op het psychologisch welzijn van vrouwen die een abortus hebben gehad, te onderzoeken. Daarnaast wilde ik nagaan of dit verband deels verklaard zou kunnen worden door hoe religieus gemotiveerde abortus normen en waarden door deze vrouwen worden geïnternaliseerd (geïnternaliseerd abortusstigma). Er werd in dit onderzoek geen bewijs gevonden voor een significante negatieve associatie tussen religiositeit en het psychologisch welzijn van vrouwen die een abortus hebben gehad. Desalniettemin bleek geïnternaliseerd abortusstigma wel negatief samen te hangen met psychologisch welzijn van vrouwen met een abortuservaring."

Romy van den Dungen.jpg

Romy van den Dungen: The abortion gave me my life back

Ervaringen van vrouwen die een telemedische abortus hebben gehad in landen met restrictieve abortuswetten.

"Ongeveer 700 miljoen vrouwen (41%) leven in landen met restrictieve abortuswetgeving. Om deze abortuswetten te omzeilen maken vrouwen steeds vaker gebruik van telemedische abortusservices. 11 interviews werden gehouden met vrouwen die een telemedische abortus hebben gehad in een land met restrictieve abortuswetten. De bevindingen benadrukken de positieve invloed van toegang tot abortus door het krijgen van controle over hun leven. Participanten beschreven dat hun abortus hen in staat stelde hun levensplannen na te streven, zoals doorgaan met studeren. Ook gaven zij het belang aan van ondersteunde sociale netwerken voor steun, informatieverspreiding en toegang tot abortus."

Hsiao-Pei van Boxtel

Hsiao-Pei van Boxtel: Maar waar kom je écht vandaan? 

De ervaringen en perspectieven van Nederlands-Chinees en Taiwanees geadopteerde jongeren op identiteit en cultuur. 

"In mijn onderzoek worden de ervaringen en perspectieven van Nederlands-Chinees en Taiwanees geadopteerden met betrekking tot hun identiteit en cultuur onderzocht. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in hoe geadopteerden hun identiteit en cultuur ervaren en ontwikkelen. Eén van de belangrijkste onderzoeksresultaten toont het ervaren verschil tussen hoe geadopteerden zichzelf zien en hoe anderen hen waarnemen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot confrontatie, twijfels en gevoelens van anders-zijn rondom identiteit en culturele verbondenheid. Tot slot benadrukt het onderzoek de complexiteit van identiteit en cultuur binnen de adoptiecontext en het belang van erkenning in de zoektocht hiernaar."

De volgende Fiom Scriptieprijs reiken we uit eind 2025. Je kan je hiervoor aanmelden via deze link.