Onderzoek & media bibliotheek.jpg

Onderzoek & Media bibliotheek

In deze bibliotheek verzamelen we alle kennis over onze thema’s. Je kunt eenvoudig zoeken op categorie, onderwerp, doelgroep of via een trefwoord.

Naar bibliotheek

Fiom en onderzoek 

Fiom is het expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, verwantschapsvragen en adoptie. Onderzoek is een belangrijke basis voor het verkrijgen en delen van kennis over deze thema's in zowel binnen- als buitenland. We verbinden wetenschappelijke kennis aan de praktijk om de ondersteuning in Nederland te verbeteren bij: ongewenste zwangerschap, afstand, adoptie, zoeken naar familie, en contact tussen donorkinderen en donoren.

Kenniscyclus 

De basis van onze kennisorganisatie is de kenniscyclus. Kennisvragen komen voort uit de praktijk en beantwoorden we via het delen van bestaande kennis of via onderzoek.  

Kenniscyclus

Bekijk de kenniscyclus

 

Onderzoeksprogramma 

Het onderzoeksprogramma van Fiom vormt de basis voor ons onderzoek. Het doel is om kwalitatief goede kennis en informatie te ontwikkelen en te verspreiden. Twee theoretische onderzoekslijnen staan centraal binnen de kennisontwikkeling van Fiom.  

 1. Weloverwogen kiezen 
  Richt zich op het keuzeproces bij levensvraagstukken rondom zwangerschap en kinderwens. Zie onze lopende onderzoeken.
   
 2. Verwantschap en belonging 
  Richt zich op sociale banden tussen mensen en in welke mate zij voelen dat ze ergens bij horen. Zie onze lopende onderzoeken.

Daarnaast verdiepen we binnen onze onderzoeken vier theoretische aandachtspunten: 

 1. Narratief en Levensverhaal 
  We bestuderen hoe grote levensthema's invloed hebben op iemands leven en het verhaal dat iemand over zijn/haar leven vertelt. Bijvoorbeeld het Promotieonderzoek: keuzeproces bij ongewenste zwangerschap.

 2. Stigma en Taboe 
  We bestuderen sociale normen op onze thema’s en bekijken hoe deze de interactie tussen personen en hun omgeving beïnvloeden. Bijvoorbeeld het onderzoek 'Late ontdekking Zwangerschap'.
   

 3. Verlies en Coping 
  We bestuderen hoe verlies en de omgang met een verlieservaring (coping) een rol spelen in de ervaringen van mensen die persoonlijk of professioneel met onze thema's te maken hebben. Bijvoorbeeld het onderzoek 'Herhaalde abortus'
   

 4. Diversiteit 
  We bestuderen de variatie tussen mensen en reflecteren op de inclusiviteit van ons onderzoek. Bijvoorbeeld het onderzoek 'Interculturele hulpverlening bij onbedoelde zwangerschap'.

Onderzoeksprogramma.png

Maatschappelijke en wetenschappelijke partners 

Fiom werkt samen met diverse nationale en internationale partners aan kennisontwikkeling. De kracht van Fiom ligt in het verbinden van theorie en praktijk. Wij zijn de aangewezen organisatie om buiten disciplinaire kaders te denken en verschillende partijen samen te brengen. We werken samen met universiteiten, academische ziekenhuizen, hogescholen, kennisinstellingen, belangenverenigingen, en ngo's.  

Scriptieprijs onderzoek.png

Fiom Scriptieprijs 

Met de Scriptieprijs wil Fiom als expertisecentrum wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek stimuleren naar actuele en maatschappelijke vraagstukken over ongewenste zwangerschap, zoeken naar familie, donorconceptie, afstand, en adoptie. De Fiom scriptieprijs wordt om de twee jaar toegekend aan een masterstudent aan een universiteit of hogeschool in Nederland. 

Bekijk de Fiom Scriptieprijs

Sophie - Coördinator Onderzoek bij Fiom: 
Onze onderzoeken raken persoonlijke, vaak ingrijpende levensgebeurtenissen. Door onderzoek en ervaringen uit de praktijk te combineren komt de kennis sneller weer terug bij de mensen waar het echt om gaat. 

Onderzoek

Publicaties Fiom

De kennis die we ontwikkelen, brengen we terug in de praktijk. We delen toegankelijke en betrouwbare informatie. Bekijk het overzicht van onze publicaties.

Bekijk publicatie overzicht

Lopende onderzoeken

Overige onderzoeken.jpg

Overige onderzoeken