Vacature Onderzoeker - Archiefonderzoek

Even voorstellen…

Fiom is het expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, afstand & adoptie en verwantschapsvragen. Uitgangspunt van het werken bij Fiom is het zelfbeschikkingsrecht van ongewenst zwangere vrouwen en het recht van een kind om te weten waar hij of zij vandaan komt en om op te groeien met behoud van eigen identiteit. Fiom biedt informatie en hulp bij ongewenste zwangerschap, nazorg op het gebied van adoptie en begeleidt mensen bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland. Daarnaast beheren we de KID-DNA Databank die een match tussen een donorkind en een anonieme donor mogelijk maakt. Dit alles doen we met ongeveer 80 gedreven medewerkers vanuit onze kantoren in ’s-Hertogenbosch en Houten.

 

Voor het onderzoeksproject ‘Afstandsdossiers in beeld’ zijn wij per direct op zoek naar een:

ONDERZOEKER - Archiefonderzoek
20-24 uur per week (tijdelijk)
 

Wat houdt de functie in?

Binnen het onderzoek ‘Afstandsdossiers in beeld’ vervul jij de rol van onderzoeker en richt jij je op het uitvoeren van archiefonderzoek naar afstandsdossiers van vrouwen die in het verleden in hun kind hebben afgestaan. Je doet onderzoek naar de moederhuizen die Nederland sinds 1956 heeft gekend. Je brengt de moederhuizen in kaart en bekijkt in welke periode zij actief zijn geweest. Verder zoek je uit of er sprake is geweest van fusies, afscheidingen of samenwerkingen tussen moederhuizen. Hierbij ligt de focus met name op de kanalen waarlangs de kinderen (en eventueel ook de moeders) soms werden overgeplaatst. Het doel hiervan is om afstandsdossier te lokaliseren of in kaart te brengen hoe het mogelijk is dat dossiers niet meer beschikbaar zijn.

Als onderzoeker ben je betrokken bij de hele onderzoekscyclus van uitvoer, analyse tot eindrapportage. De nieuwe inzichten van het onderzoek help je te vertalen naar een kennisproduct voor het brede publiek en belanghebbenden. In samenspraak met de projectcoördinator onderhoud je contacten met samenwerkingspartners uit het veld en de opdrachtgevers. Het tijdelijke project valt onder het programma Verwantschapsvragen. Daarnaast heb je een plek in het onderzoeksteam van Fiom.   

Hoe ziet jouw werkdag bij Fiom eruit?

 • De dag begint met een kop koffie met collega’s op kantoor of via Teams.
 • Vervolgens heb je overleg met je projectteam over de stand van zaken en voortgang van het onderzoek.
 • In de middag werk je zelfstandig aan het onderzoek.
 • Je hebt telefonisch contact met archieven om vragen te stellen over de moederhuizen en afstandsdossiers en maakt een afspraak om een archief op locatie te bezoeken.
 • Je sluit de werkdag af met het voorbereiden van het overleg van morgen met diverse externe samenwerkingspartners over een gezamenlijke te ontwikkelen kennisproduct.

Wie ben jij?

 • Je hebt WO werk- en denkniveau.
 • Je bent een ervaren onderzoeker met kennis van archiefonderzoek.
 • Je bent analytisch sterk en kan goed organiseren.
 • Je kunt kennis vertalen naar de praktijk en hebt ervaring in het ontwikkelen van kennisproducten (factsheets, flyers en artikelen) voor doelgroepen.  
 • Je maakt makkelijk contact en bent doortastend en daadkrachtig.
 • Je hebt ervaring (of affiniteit) met het onderhouden van contacten met externe samenwerkingspartners.
 • Je hebt affiniteit met de thema’s ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen en onderschrijft het pro-choice standpunt van Fiom.

Wat bieden we?

 • Werk wat ertoe doet op een zeer dynamisch thema.
 • Een fijn team met bevlogen collega’s.
 • Een tijdelijke aanstelling van 5-6 maanden (tot 15 juni 2022).
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden conform Cao Sociaal Werk, schaal 9 (= € 2.956,- tot € 4.358,-bruto per maand bij een volledig dienstverband 36 uur per week).
 • Ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling middels een persoonlijk loopbaanbudget.  
 • Een hoofdkantoor in het bruisende hart van ’s-Hertogenbosch en een ruim kantoor in Houten, beiden op loopafstand van het station. Goede mogelijkheden voor thuiswerken.
 • Regeling voor een tegemoetkoming in kosten woon-werk verkeer en een dienstreizenregeling.

Solliciteren

Voor vragen of meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Annick van Brouwershaven, senior onderzoeker, via 088-1264900.

Zie je jezelf terug in het profiel? Stuur dan zo snel mogelijk en uiterlijk maandag 10 januari 2022 vóór 12 uur je cv en motivatie naar vacatures@fiom.nl  o.v.v. sollicitatie onderzoeker archiefonderzoek.

We wensen de vacature zo snel mogelijk te vervullen dus bij aanmelding van een geschikte kandidaat plannen we begin januari 2022 een eerste gesprek in. Afhankelijk van de situatie rondom Covid-19 zullen de gesprekken op kantoor of online plaatsvinden.  

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.