Onderzoeksstage tieners in contact met de donor

Fiom is het kenniscentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, afstand & adoptie en verwantschapsvragen. We bieden informatie en hulp bij ongewenste zwangerschap, voorlichting, voorbereiding en nazorg op het gebied van adoptie en begeleiden mensen bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland. Daarnaast beheren we de KID-DNA Databank die een match tussen een donorkind en een anonieme donor mogelijk maakt. Dit alles doen we met ongeveer 70 gedreven medewerkers vanuit onze kantoren in ’s-Hertogenbosch en Houten.

Betrouwbare, toegankelijke en adequate informatie is wezenlijk voor het maken van keuzes en voor het beantwoorden van vragen rondom ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom ontwikkelt, verzamelt en stelt deze kennis beschikbaar. 

Achtergrond stage 

Sinds 1948 vinden er in Nederland behandelingen plaats met donorsperma  Tot einde jaren 80 waren de donoren veelal anoniem. In 2004 werd de anonimiteit van spermadonoren afgeschaft. Donorkinderen verwekt na juni 2004 kunnen vanaf hun 16de identificerende gegevens van de donor opvragen en wanneer zij en de donor dit willen, met elkaar in contact komen.  Vanaf 2021 kunnen de eerste donorkinderen op wie deze wet van toepassing is hiervoor een aanvraag doen. Fiom begeleidt de jongeren bij hun ontmoeting met de donor. 

Doel van de stage 

Een bijdrage leveren aan het optimaliseren van onze dienstverlening aan jongeren. Je werkt mee aan de opzet en dataverzameling van het onderzoek naar de aanvragen en ontmoetingen van donorkinderen verwekt na 2004. 

Stageopdracht 

Je levert een bijdrage aan de onderzoeksopzet, de aanvraag voor de (Medisch) Ethische Commissie, en de ontwikkeling van topiclijst of vragenlijst. Indien mogelijk (tijdsaspect en coronamaatregelen) draag je bij aan de dataverzameling (kwalitatieve interviews/vragenlijst) van dit onderzoeksproject waarbij je samenwerkt met onderzoekers van Fiom. 

Wij zoeken:  

  • Je volgt een master bij een relevante opleiding (bijv: pedagogiek, sociologie, psychologie, culturele antropologie) 
  • Je bent geïnteresseerd in hulpverlening, en het thema donorconceptie spreekt je aan. 
  • Je bent analytisch sterk, sociaalvaardig, schrijfvaardig en toont initiatief.
  • Affiniteit en ervaring met kwalitatief onderzoek.

Je bent drie dagen per week beschikbaar (vanwege corona zal een groot deel van je werkzaamheden online plaatsvinden) 

Wij bieden:  

  • Wetenschappelijk onderzoek dichtbij de praktij.  
  • Begeleiding door een onderzoeker van Fiom.   
  • Een stagevergoeding van € 100 bruto per maand.

Stageperiode: 

Jan-juni 2021. Andere stageperiode in overleg mogelijk. 

Solliciteren 

Je kunt je cv en motivatie uiterlijk 1 november sturen naar onderzoek@fiom.nl. Voor vragen over de stageplek kun je contact opnemen met Sophie Bolt. 

Email: onderzoek@fiom.nl

Telefoonnummer: 088 126 49 59