Onderzoeksstage Online dienstverlening donorconceptie

Fiom is het kenniscentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, afstand & adoptie en verwantschapsvragen. We bieden informatie en hulp bij ongewenste zwangerschap, voorlichting, voorbereiding en nazorg op het gebied van adoptie en begeleiden mensen bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland. Daarnaast beheren we de KID-DNA Databank die een match tussen een donorkind en een anonieme donor mogelijk maakt. Dit alles doen we met ongeveer 70 gedreven medewerkers vanuit onze kantoren in ’s-Hertogenbosch en Houten.

Betrouwbare, toegankelijke en adequate informatie is wezenlijk voor het maken van keuzes en voor het beantwoorden van vragen rondom ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom ontwikkelt, verzamelt en stelt deze kennis beschikbaar.  

Achtergrond stage 

Fiom biedt hulpverlening bij afstammingsvragen, zoals vragen rondom donorconceptie. Donorconceptie is een verzamelterm en verwijst naar zowel sperma-, eicel- en embryodonatie. Sinds 1948 vinden er in Nederland behandelingen plaats met donorsperma. Pas veel recenter vonden de eerste behandelingen met eiceldonatie en embryodonatie plaats. Op de website van Fiom is veel informatie te vinden over donorconceptie. Daarnaast bieden we ook hulpverlening in persoon aan, bijvoorbeeld op het moment waarop er een ontmoeting is tussen een donorkind en een donor. Deze hulpverlening is beperkt tot de ontmoeting. Toch hebben verschillende betrokkenen ook op andere momenten behoefte aan informatie en steun. Door online informatie niet alleen passief aan te bieden maar aan te moedigen hiermee actief aan de slag te gaan, willen we betrokkenen helpen meer grip te krijgen op hun behoefte aan informatie. 

Doel van de stage 

Een bijdrage leveren aan het optimaliseren van onze dienstverlening door de online-informatie die Fiom beschikbaar heeft gemaakt voor donorkinderen, donoren en ouders meer interactief te maken, zodat donorkinderen, donoren en ouders de informatie meer actief kunnen verwerken.  

Stageopdracht 

Tijdens de stage werk je en verzamel je samen met andere onderzoekers en beleidsmaker informatie over online-hulpverlening, bestudeer je welke (aangepaste) vorm van online ondersteuning het best past bij het thema en de betrokkenen, en maak je op basis hiervan een ontwerp van de online-hulpverlening.  

Wij zoeken:

  • Je volgt een master bij een relevante opleiding (bijv: psychologie, pedagogiek, of gezondheidswetenschappen) 
  • Je bent geïnteresseerd in afstammingsvragen en online hulpverlening 
  • Je bent analytisch sterk, sociaalvaardig, creatief en toont initiatief 
  • Je bent drie dagen per week beschikbaar (vanwege corona zal een groot deel van je werkzaamheden online plaatsvinden) 

Wij bieden:  

  • Wetenschappelijk onderzoek dichtbij de praktijk  
  • Begeleiding door een onderzoeker van Fiom.   
  • Een stagevergoeding van € 100 bruto per maand 

Stageperiode

Jan-juni 2021. Andere stageperiode in overleg mogelijk. 

Solliciteren 

Je kunt je cv en motivatie uiterlijk 1 november sturen naar onderzoek@fiom.nl. Voor vragen over de stageplek kun je contact opnemen met Sophie Bolt. 

Email: onderzoek@fiom.nl

Telefoonnummer: 088 126 49 59