Onderzoeksstage 'Zoektocht naar biologische vader'

Fiom is specialist op het gebied van ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Wij bieden informatie en hulp bij vraagstukken omtrent ongewenste zwangerschap, afstand doen van een kind en verwerking van een abortus. Daarnaast helpt Fiom mensen bij een zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland. De opgedane kennis wordt gedeeld met onze doelgroepen en professionals via de website, trainingen en advies. Uitgangspunt in al het werk van Fiom is de keuzevrijheid van ongewenst zwangere vrouwen en het recht op afstammingsgegevens.

Betrouwbare, toegankelijke en adequate informatie is wezenlijk voor het maken van keuzes, voor het beantwoorden van vragen rondom ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom ontwikkelt, verzamelt en stelt deze kennis beschikbaar.

Achtergrond stage

Fiom helpt mensen die op zoek zijn naar familieleden in eerste of tweede graad. Jaarlijks zoekt Fiom zowel binnen Nederland als in het buitenland naar zo’n 350 personen. Ruim de helft van de verzoeken die Fiom ontvangt, is adoptie gerelateerd. Ongeveer 1 op de 5 personen naar wie Fiom binnen Nederland op zoek gaat is een vader. Deze zoekvragen zijn afkomstig van mensen die hun vader uit het oog zijn verloren, van buitenechtelijke kinderen en van kinderen die zijn geboren buiten een relatie.

Heb jij je wel eens afgevraagd of jouw vader ook jouw biologische vader is? Non-paterniteit, het verschijnsel dat de vermeende vader niet de biologische vader is, komt in westerse landen bij ongeveer 2% van de bevolking voor. Waarschijnlijk ligt dit percentage in Nederland lager, vanwege het hoge percentage personen dat gebruik maakt van anticonceptie en daarmee de lagere kans op een onbedoelde zwangerschap.

Stageopdracht

In deze stage voer je een verkennend onderzoek uit dat bestaat uit een literatuuronderzoek aangevuld met kwalitatieve interviewmethoden, zoals interviews of focusgroepen. Het onderzoeksproject richt zich op de ervaringen van personen die hun biologische vader zoeken. We zijn benieuwd hoe zij terugkijken op hun jeugd, wat het voor hen betekende om hun biologische vader niet te kennen, welke rol het speelt in hun leven, wat hun motivatie is om te zoeken en welke behoefte zij hebben aan (professionele) ondersteuning.

Doel stage

Een bijdrage leveren aan het optimaliseren van onze dienstverlening en kenniscollectie door het verrichten van verkennend onderzoek naar de ervaringen van personen die zoeken naar hun biologische vader.

Wie ben jij?

  • Je volgt een master bij een relevante opleiding (bijv: geschiedenis, pedagogiek, culturele antropologie, sociologie, of psychologie)
  • Je bent geïnteresseerd in verwantschapsvragen
  • Je bent analytisch sterk, sociaalvaardig, schrijfvaardig en toont initiatief
  • Affiniteit en ervaring met literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek is een pré
  • Je bent drie dagen per week beschikbaar

Wij bieden

  • Wetenschappelijk onderzoek dichtbij de praktijk
  • Begeleiding door een onderzoeker van Fiom
  • Een gezellige werkplek op onze locatie in ’s-Hertogenbosch
  • Een stagevergoeding van € 100 per maand

Stageperiode

Februari - juni 2020

Solliciteren

Je kunt je cv en motivatie uiterlijk zondag 20 oktober 2019 sturen naar Sophie Bolt. Ook voor vragen over de stageplek kun je met haar contact opnemen.
Email : sbolt@fiom.nl
Tel : 0881264959