'Zwanger wat nu?' uitgebreid met keuzehulp voor mannen

ongewenst zwanger
11/10/2017 -

Het online Keuzehulpprogramma ‘Zwanger, wat nu?’ helpt ongewenst zwangere vrouwen bij het nemen van een besluit over het al dan niet uitdragen van hun zwangerschap. Uit gebruikersonderzoek kwam de behoefte aan ondersteuning bij partners/verwekkers naar voren. Daarom ontwikkelde Fiom, binnen de module, een aanbod speciaal voor mannen.

‘Een keuze bij een ongewenste zwangerschap heeft ook effect op het leven van mannen’, aldus Jokelien Miedema, senior specialist beleid Fiom. ‘Tot nu toe werden ze in het programma betrokken via hun partner, maar ook mannen voelen een eigen verantwoordelijkheid en willen hier graag op aangesproken worden. Daarom hebben we ook voor hen een aanbod ontwikkeld.’ 

“Mijn partner vindt als man geen steun op de site, hij heeft het gevoel dat het alleen voor de vrouw is en dat de man geen keuze heeft.”
  
“Het zou fijn zijn ook ervaringen van de vriendjes, vaders van je kindje, ouders of andere familieleden te lezen.”

Keuzeproces

Het online programma laat zien wat de mogelijkheden zijn als je ongewenst zwanger bent. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar leeftijd en zwangerschapsduur. ‘Zwanger, wat nu?’ biedt vragen en oefeningen die helpen in dit keuzeproces. Het programma werkt via het stepped care principe. In totaal zijn er vier oefeningen, speciaal voor mannen, ontwikkeld. De keuzehulp voor mannen is 1 oktober jl. online gegaan.
Door het volgen van de module krijgen ongewenst zwangere vrouwen – en nu dus ook mannen – handvatten bij het ordenen van gevoelens en gedachten, het verhelderen van motieven en het in kaart brengen van de consequenties van de verschillende keuzemogelijkheden. Daarnaast kun je vanuit je persoonlijke (online) omgeving begeleiding krijgen van een gespecialiseerde hulpverlener.

Contact met een hulpverlener

De meeste vrouwen gaan voor zichzelf met de opdrachten aan de slag om helder te krijgen wat hun keuzemogelijkheden en twijfels zijn bij het wel of niet voortzetten van de zwangerschap. Ongeveer één op de zes vrouwen vraagt vervolgens via de module contact aan met een hulpverlener voor extra ondersteuning bij haar besluit. Dit alles kan gratis en anoniem via een beveiligde online omgeving.

Meer weten

‘Zwanger wat nu?’
Filmpje 'Zwanger, wat nu?'