Voorkom valse geboorteaangifte door geboortebewijs te verplichten

Voorkom valse geboorteaangifte door geboortebewijs te verplichten
29/10/2021 -
Categorie: Wetgeving

Om valse aangifte van een kind tegen te gaan, zou bij de geboortaangifte aan het loket een geboortebewijs van de verloskundige of het ziekenhuis verplicht moeten worden gesteld. In Nederland is het sinds 2020 mogelijk om digitaal geboorteaangifte te doen. Daarbij is een 'verklaring van geboorte' van de arts of verloskundige verplicht. In de wettelijke regels voor online aangifte staat dat deze verklaring nodig is om aangiftefraude tegen te gaan. Bij aangifte aan het loket is deze verklaring echter niet verplicht. Je zou daardoor aangifte kunnen doen van een kind dat niet van jezelf is.

Verschillen tussen gemeenten

Op dit moment is het niet wettelijk verplicht om bij de publieksbalie van de gemeente met een document aan te tonen dat een pasgeborene het kind is van de ouder. Bij aangifte aan het loket is een legitimatiebewijs verplicht maar kan er slechts naar een geboortebewijs gevraagd worden. Een geboortebewijs kan een met de hand ingevuld kaartje zijn. In 17 van de 25 ondervraagde gemeenten is het laten zien van het geboortebewijs niet verplicht. De verantwoordelijkheid wordt daardoor bij de ambtenaar aan het loket gelegd. Het ligt aan zijn of haar alertheid om bij twijfel te gaan bellen met het ziekenhuis.

Om fraude bij de geboorteaangifte te voorkomen, vindt Fiom dat er bij de geboorteaangifte aan het loket een verifieerbaar, uniform geboortebewijs van het ziekenhuis of verloskundigen moet worden getoond. We roepen de politiek op om het hier opnieuw over te hebben en in de regelgeving een eenduidig en betrouwbaar geboortebewijs verplicht te stellen bij aangifte aan het loket. Ook stellen we een meldpunt voor waar vermoedens van aangiftefraude gemeld en bijgehouden kunnen worden.

Toegang tot afstammingsinformatie

Fiom staat voor het recht van mensen om te weten van wie ze afstammen. Het is belangrijk dat de gegevens op een geboorteakte kloppen. Dit vormt de basis van de eigen identiteit. In 2016 hebben we een Register illegale opneming geopend, om mensen die het vermoeden hebben dat er bij hen sprake is geweest van illegale opneming, een kans te bieden om met familie in contact te komen. 

Podcast Het Onderzoeksbureau

Fiom directeur Ellen Giepmans is geïnterviewd voor de aflevering over illegale opneming van Het Onderzoeksbureau. Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De aflevering van Het Onderzoeksbureau over illegale opneming is vanaf 29 oktober te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Beluister de podcast

Meer weten?

In de podcast komt ook Patrick Noordoven aan het woord. Hij sprak destijds op de Fiom Conferentie Recht op Roots.

Bekijk de Kamervragen aan minister Dekker naar aanleiding van de podcast Het Onderzoeksbureau over illegale opneming. - Tweede Kamer, 29 oktober 2021

Antwoorden op de Kamervragen over het bericht dat door de huidige vorm van geboorteaangifte bij de burgerlijke stand de risico’s op fraude of illegale adoptie groot zijn. - Tweede Kamer, 23 november 2021