Veelgestelde vragen zoekacties Colombia

Veelgestelde vragen zoekacties Colombia
11/10/2022 -

Op 10 oktober 2022 werd bekend dat tv-programma Spoorloos zeker twee deelnemers aan niet-biologische familie koppelde. Naar aanleiding van dit nieuws kunnen we ons voorstellen dat je vragen hebt over hoe Fiom zoekacties in Colombia uitvoert. Hieronder lees je hier meer over. Heb je nog vragen? Bel of mail ons dan gerust via 088 126 49 00 of info@fiom.nl.

1. Met wie werken wij samen als het gaat om zoekacties in Colombia?

Voor zoekacties in Colombia werkt Fiom samen met het Instituto Colombiano de Bienestar Familiar (ICBF, Colombiaans Instituut voor Gezinswelzijn). Het ICBF is een overheidsinstantie die zich bezighoudt met de bescherming van de rechten van minderjarigen. Het ICBF heeft 33 afdelingen in de verschillende departementen en voert zoekacties uit naar biologische families op verzoek van geadopteerden.

2. Hoe zoekt het ICBF?

Het ICBF zoekt via de formele wegen. Zodra het identiteitsnummer van de gezochte persoon bekend en nagekeken is in het nationale register, dan verzoekt het ICBF verschillende organisaties, zoals gezondheids- en uitkerende organisaties, om actuele contactgegevens van de gezochte persoon te verstrekken. Na ontvangst van deze data neemt een maatschappelijk werker van het ICBF telefonisch contact op met de gezochte persoon of vindt er een huisbezoek plaats. Het ICBF zoekt nooit contact met de gezochte persoon via social media.

3. Wat is onze werkwijze als het gaat om zoekacties in Colombia?

Als iemand zich aanmeldt voor een zoekactie in Colombia, dan wordt er eerst een vooronderzoek gedaan om de documenten in te zien en een inschatting te maken van de haalbaarheid van de zoekactie. Vervolgens stuurt Fiom het verzoek door naar het ICBF.

Tijdens de zoekactie wordt er contact onderhouden met de betrokken Colombiaanse maatschappelijk werker. Het ICBF vraagt eerst het adoptiedossier uit het archief op. Hiervan wordt een samenvatting gemaakt en indien wenselijk kan de geadopteerde via een digitaal overleg het dossier bespreken met de betrokken Colombiaanse maatschappelijk werkers. Tijdens het vervolg van de zoekactie onderhoudt Fiom contact met het ICBF.

4. Wat is onze werkwijze als de biologische familie gevonden is?

Als de gezochte biologische familie gevonden is, dan bestaat de mogelijkheid om een virtuele ontmoeting te plannen. Hierbij zijn zowel de Colombiaanse maatschappelijk werker als de maatschappelijk werker en een tolk/vertaler van Fiom aanwezig ter ondersteuning.

Voordat een virtuele ontmoeting plaatsvindt, wordt het contact met de biologische familie eerst via briefwisseling langzaam opgebouwd. Fiom zorgt voor de vertaling van deze brieven.

Mocht een geadopteerde zelf naar Colombia afreizen voor een ontmoeting met zijn of haar biologische familie, dan is er ook begeleiding vanuit het ICBF mogelijk.

Meer lezen

Wil je meer weten over onze zoekacties? Bekijk dan deze animatie.

KRO-NCRV screent zorgvuldiger na verkeerd gekoppelde families in Spoorloos | NU.nl, 11 oktober 2022