Unieke DNA-databank voor spermadonoren en donorkinderen bestaat 5 jaar

12/01/2016 -
Categorie: KID-DNA Databank

De Fiom KID-DNA Databank heeft in haar vijfjarig bestaan voor 129 matches gezorgd tussen donoren en hun donorkinderen en tussen donorkinderen onderling. Dit maakt het onderzoek dat gedaan wordt binnen deze DNA-databank tot het grootste verwantschapsonderzoek ooit.

Fiom KID-DNA Databank

Tot 1 juni 2004 was spermadonatie anoniem. Tot die tijd zijn in Nederland naar schatting zo’n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme zaaddonoren. Deze ‘KID-kinderen’ hebben niet of nauwelijks toegang tot hun afstammingsgegevens.

Om hen te helpen heeft Fiom in december 2010 in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis de Fiom KID-DNA Databank ontwikkeld. Deze DNA-databank biedt donorkinderen de mogelijkheid om donoren en (half)broers en –zussen op te sporen. Halfbroers kunnen niet alleen via de donor met halfzussen worden gematcht maar ook als de moeders van de donorkinderen bij het onderzoek betrokken worden.

Matches

In de vijf jaar dat de KID-DNA Databank bestaat hebben 541 donorkinderen en 233 donoren een DNA-profiel laten maken. Dit heeft voor 129 matches gezorgd tussen donoren en hun donorkinderen en tussen donorkinderen onderling. Diverse donoren zijn met 2 of 3 kinderen gematcht,  één van de donoren is gematcht met 14 kinderen.

Ervaringen tot nu toe

Jaleesa heeft haar donor en 13 halfbroers en zussen gevonden: "Ik weet nu waar ik vandaan kom, wat mijn identiteit is. Als ik een kind krijg, kan ik nu ook zeggen waar zijn of haar grootvader en overgrootvader vandaan komt. Het verhaal is compleet."

Hans van Hooff, senior beleidsmedewerker Fiom: "We merken dat donorkinderen graag willen weten van wie ze afstammen. Ze zoeken antwoorden op identiteitsvragen als Op wie lijk ik? en Waar komen mijn karaktereigenschappen vandaan? Ook vragen ze zich af of er nog meer kinderen van dezelfde donor zijn en wat was het motief van de donor was om sperma af te staan. Vaak hoeven ze de donor maar één keer te ontmoeten. Ze zijn niet op zoek naar een vaderfiguur."