Uitrol ‘Nu Niet Zwanger’: Fiom zet zich in voor keuzehulp voor kwetsbare vrouwen

nu-niet-zwanger-ggd-fiom
28/05/2018 -

GGD Ghor Nederland, Rutgers en Fiom hebben de krachten gebundeld in de landelijke uitrol van het programma ‘Nu Niet Zwanger’. Na het regionale succes in Tilburg, Rotterdam en Nijmegen wordt ‘Nu Niet Zwanger’ uitgerold over alle GGD’s in Nederland. Fiom zet zich binnen dit programma in voor keuzehulp voor kwetsbare vrouwen.  

Het programma ‘Nu Niet Zwanger’ richt zich op het voorkomen van een zwangerschap bij kwetsbare vrouwen. Tot deze groep behoren vrouwen die te maken hebben met (veelal een combinatie van) psychische problemen, verslaving, dakloosheid en een verstandelijke beperking.

Fiom traint medewerkers GGD

Onze rol binnen ‘Nu Niet Zwanger’ is het deskundig maken van de GGD-professionals in Nederland in het voeren van keuzehulpgesprekken met kwetsbare vrouwen. De gesprekken met deze doelgroep vragen om een nog specialistischere aanpak. We geven daarom op dit gebied trainingen aan de regionale Centra Seksuele Gezondheid van de GGD. 

De opstartfase van het programma ‘Nu Niet Zwanger’ is inmiddels afgerond en de ontwikkeling van de verschillende onderdelen gaat nu van start. We willen in het najaar van 2018 de eerste GGD-regio’s trainen in zowel het bieden van passende preventie als de keuzehulp aan de groep kwetsbare vrouwen.

Landelijk aandacht voor preventie en keuzehulp

Fiom vindt het belangrijk dat er niet alleen aandacht is voor preventie maar ook voor het maken van een bewuste keuze over het uitdragen of afbreken van een ongewenste zwangerschap. Wij hebben sinds 2016 gewerkt aan het landelijk netwerk keuzehulp, waarbij de regionale Centra Seksuele Gezondheid van de GGD getraind zijn in het voeren van keuzehulpgesprekken bij een ongewenste zwangerschap.

Meer weten

Wil je meer weten over ‘Nu Niet Zwanger’? Dan kun je de themasite van de GGD bekijken. We houden je ook vanuit Fiom op de hoogte van alle ontwikkelingen.