Ruim kwart miljoen Nederlanders krijgt online hulp

04/12/2014 -
Categorie: Online hulp

Fiom biedt online hulp via 'Zwanger, wat nu?' en een abortusverwerkingsprogramma. Steeds meer Nederlanders maken gebruik van online hulp blijkt uit de cijfers die innovatiebureau E-hulp vorige week presenteerde.  

Ruim kwart miljoen Nederlanders krijgt online hulp

In 2013 hadden 262.575 Nederlanders contact met een hulpverlener via internet. Dat blijkt uit een onderzoek van innovatiebureau E-hulp onder zorg- en welzijninstellingen en leveranciers van online hulpplatformen. De cijfers worden vrijdag 28 november gepresenteerd op het vijfde landelijke congres online hulp. Het bureau verwacht dat het gebruik van e-health de komende jaren spectaculair gaat stijgen.

Digitale transformatie

Steeds meer mensen met psychische of sociale problemen ontdekken de voordelen van online hulpverlening. Er zijn online cursussen en behandelingen voor het omgaan met schulden tot aan seksuele trauma’s. Daarnaast biedt circa 25 procent van alle instellingen combinatietrajecten aan waarbij cliënten naast een aantal face to face contacten in de spreekkamer bepaalde onderdelen online doen. Frank Schalken van E-hulp: “Het aantal instellingen dat combinatietrajecten aanbiedt groeit sterk. Instellingen zien dat in andere branches dankzij de inzet van internet nieuwe vormen van dienstverlening ontstaan, die goedkoper en beter zijn dan bestaande. Om dezelfde redenen zal deze digitale transformatie naar verwachting vanaf 2015 ook in Zorg en Welzijn gaan plaatsvinden.

E-health tenzij

Hoewel de meeste zorg- en welzijninstellingen het face to face contact nog als belangrijkste vorm van contact zien, is er een aantal organisaties dat internet al een veel prominentere plek geeft. Schalken: “Deze instellingen zien dat de behoeften van hun cliënten over het algemeen veel beter online kunnen worden ingevuld dan face to face. Zij kiezen voor een strategie van “E-health tenzij”. Dat speelt bijvoorbeeld bij Sense, dat seksualiteitshulpverlening biedt aan jongeren tot 25 jaar.”

Toelichting op de cijfers

De cijfers zijn verzameld onder leden van het landelijke netwerk online hulp (113online, Fiom, Fier Fryslân, Humanitas, Juridisch Loket, Kindertelefoon, Korrelatie, I-kracht, Pestweb, Pratenonline, Sensoor en Virenze), Hulp Online Noord, Sense en de online hulpplatforms MindDistrict, IPPZ en Je Praktijk Online die de software leveren waarmee tientallen instellingen uit zorg en welzijn online hulp bieden.