Overzicht van 5 jaar 'Zwanger, wat nu?'

13/01/2021 -

‘Zwanger, wat nu?’ is een online module die kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze over een onbedoelde zwangerschap. In de online module kunnen vrouwen (sinds 2014) en mannen (sinds 2017) zelfstandig keuze-oefeningen maken. Fiom analyseerde de geanonimiseerde gegevens van de gebruikers in de periode 2015 – 2019.

Belangrijkste bevindingen 

In de factsheet lees je dat het aantal aanmeldingen voor de online module elk jaar stijgt. In 2015 waren er 840 aanmeldingen, in 2019 hebben 1827 mensen zich aangemeld. De online module wordt het meest gebruikt door vrouwen, gemiddeld 1200 vrouwen per jaar. Per jaar melden gemiddeld 120 mannen zich aan.

Veel gebruikers weten bij de start van de online module nog niet welk besluit ze willen nemen over de onbedoelde zwangerschap. Mannen denken op dat moment vaker dan vrouwen aan het afbreken van de zwangerschap. Bij afronding van de module geven 4 op de 5 vrouwen aan dat zij een keuze hebben gemaakt. 

Bijna alle vrouwen hebben hun partner of een ander persoon uit hun omgeving betrokken bij het keuzeproces. Vrouwen die gebruik maken van de online module ervaren bij het maken van een keuze vaak druk van iemand uit hun omgeving, of tijdsdruk. Toch is deze druk vaak niet bepalend voor hun keuze. 

Bekijk meer cijfers in de factsheet