Oud-gynaecoloog Wildschut gebruikte eigen sperma ook bij andere vruchtbaarheidsbehandelingen

Sophia Ziekenhuis Zwolle

Op 30 maart 2021 maakte het Isala Ziekenhuis bekend dat voormalig gynaecoloog dr. Jan Wildschut zijn eigen sperma en dat van andere spermadonoren heeft gebruikt bij behandelingen waarbij het de bedoeling was te insemineren met het sperma van de partner van de patiënt (KIE = Kunstmatige Inseminatie met sperma van de Eigen partner). In oktober 2020 werd al bekend gemaakt dat de arts zijn eigen sperma heeft gebruikt bij kunstmatige inseminaties met donorzaad (KID).

Dr. Jan Wildschut hield zich van 1981 tot en met 1993 bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen in het Sophia Ziekenhuis Zwolle (nu Isala). De voormalig gynaecoloog is inmiddels overleden. Op dit moment zijn er via de Fiom KID-DNA Databank 33 donorkinderen gematcht met het virtueel donorprofiel van dr. Jan Wildschut. 

In november 2020 meldden zich verschillende moeders bij Isala die in het verleden een KIE-behandeling in het oude Sophia-ziekenhuis hebben gehad. DNA-onderzoek toonde aan dat de kinderen van deze vrouwen matchen aan het DNA-profiel van gynaecoloog dr. Jan Wildschut of een andere spermadonor en dus niet aan het DNA van de eigen partner.  

Deze bevindingen maken veel los bij de mensen die hierbij betrokken zijn. Om andere betrokkenen over dit nieuws te informeren brengt het Isala deze informatie naar buiten. 

Onderzoek

Isala heeft een onderzoek ingesteld om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de manier waarop dr. Jan Wildschut te werk is gegaan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke externe onderzoekscommissie. Voorzitter van deze commissie is mevrouw prof. dr. Didi Braat, emeritus hoogleraar Obstetrie en Gynaecologie, alsmede Voortplantingsgeneeskunde aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Het onderzoek zal omstreeks juli 2021 worden afgerond. 

Ben jij behandeld of verwekt in het Sophia Ziekenhuis Zwolle? 

Wij kunnen ons voorstellen dat dit bericht vragen bij je oproept. Lees meer informatie en onze antwoorden op veelgestelde vragen. 

Informatie over dr. Jan Wildschut