Oud-gynaecoloog Henk Nagel gebruikte eigen sperma bij vruchtbaarheidsbehandelingen

Informatie donorschap gynaecoloog Nagel
08/02/2022 -
Categorie: KID-DNA Databank

Oud-gynaecoloog Henk Nagel van het voormalig Carolus Ziekenhuis heeft vanaf 1977 tot 1985 zijn eigen sperma gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zonder de wensouders hierover te informeren. In 2021 meldde een donorkind zich bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis met het vermoeden een kind te zijn van oud-gynaecoloog Nagel. De oud-gynaecoloog heeft meegewerkt aan DNA-onderzoek en inmiddels is aangetoond dat hij inderdaad de biologische vader is. Het voormalige Carolus Ziekenhuis is een van de voorgangers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De oud-gynaecoloog heeft naar eigen zeggen enkele keren zijn eigen sperma gebruikt.

Reactie Jeroen Bosch Ziekenhuis

Bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) noemt de werkwijze van Nagel ‘onbegrijpelijk en ontoelaatbaar’. Een gynaecoloog kan niet tegelijkertijd behandelaar én spermadonor zijn, zegt hij. De zaak kwam vorig jaar aan het licht toen een donorkind zich bij het JBZ meldde. Hij was via dna-databanken op zoek gegaan naar zijn biologische vader. Daaruit rolden, aldus Buiting, ‘voorzichtige matches met bloedverwanten van de oud-gynaecoloog’.

Onafhankelijk onderzoek

Nagel gaf aan in nog drie gevallen zijn eigen sperma te hebben gebruikt bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Het is onduidelijk of daaruit ook kinderen geboren zijn. In de KID-DNA databank van Fiom is vooralsnog alleen een match gevonden tussen het al bekende donorkind en het DNA-profiel van Nagel. Het JBZ heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingelicht. Ook volgt een onafhankelijk onderzoek.

Ben je behandeld door of vermoed je af te stammen van dr. Nagel? 

Als je vanaf 1977 tot 1985 in het Carolus Ziekenhuis door dr. Henk Nagel behandeld bent, bestaat de kans dat hierbij het sperma van de arts is gebruikt. Jij of je kind kan contact opnemen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Jouw kind kan zich ook inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank (gratis) of in een internationale DNA-databank om een mogelijk verwantschap met dr. Nagel te onderzoeken. De resultaten van het DNA-onderzoek communiceert Fiom met het ingeschreven donorkind. 

Voor vragen over de Fiom KID-DNA Databank of internationale DNA-databanken kun je contact met ons opnemen. We zijn tijdens kantoortijden bereikbaar op 088 126 49 72 en donorconceptie@fiom.nl.   

Bekijk ook de verklaring op de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Je kunt jouw persoonlijke situatie bespreken met het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij zijn bereikbaar op het speciaal hiervoor bestemde telefoonnummer 073-553 80 43 of via berichtdonor@jbz.nl.

Informatie over dr. Nagel