Ongewenst zwangere kan nu overal terecht: landelijk dekkend netwerk

Keuzehulp bij ongewenste zwangerschap Fiom GGD
27/03/2018 -

Online, telefonisch of face-to-face  

Fiom werkt sinds 2016 samen met de regionale Centra voor Seksuele Gezondheid (GGD) in de hulp aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Tezamen met de grootstedelijke Fiom-bureaus (Den Haag, Amsterdam en Utrecht) vormen we een landelijk dekkend netwerk voor keuzehulp. In het landelijk netwerk wordt alle keuzehulp uitgevoerd door professionals die getraind zijn door Fiom. Hiervoor is een speciaal programma ontwikkeld van training, e-learning en intervisie en bijscholing.

Fiom is het eerste punt waar vrouwen naar bellen die ongewenst zwanger zijn. In dat telefoongesprek wordt gescreend welke vorm van hulpverlening gewenst is: online, telefonisch of face-to-face contact. Online wordt verwezen naar de Fiom online module Zwanger wat nu.nl. Voor de face-to-face gesprekken wordt via een korte lijn contact gelegd met een regionale Sense-medewerker van de GGD.

Regio’s zijn getraind

Inmiddels zijn op één na alle regio’s (waarin een GGD gevestigd is) getraind en kunnen ongewenst zwangeren, dichtbij huis, terecht voor een keuzehulpgesprek. Alleen GGD regio Noord-Holland wordt in de komende maanden nog getraind. In diezelfde periode vindt ook een training voor nieuwe medewerkers van de reeds getrainde GGD-en plaats. Daarnaast vindt op 12 juni de jaarlijkse bijscholingsdag plaats voor alle professionals uit het landelijk netwerk. Dit jaar staat keuzehulp aan jonge vrouwen en het betrekken van haar partner en/of ouders centraal.  

Financiering 

In 2017 financierden de GGD-en keuzehulp aan ongewenst zwangere vrouwen zelf. Vanaf 1 januari 2018 krijgen ze via een extra projectsubsidie van het ministerie van VWS deze gesprekken vergoed. 

Meer weten