Onbedoeldzwanger.info biedt 24/7 ondersteuning bij onbedoelde zwangerschap

Onbedoeldzwanger-info-lancering-vrouw
25/08/2020 -

“Het is zaterdagavond en ik ben er net achter dat ik zwanger ben. Ik voel me al een tijd niet lekker maar sinds drie dagen ben ik ook misselijk en moet ik overgeven. Ik ben echt van slag.” 
Vrouw 32 jaar – heeft kinderen 

“Ik heb een paar maanden met een iets oudere vrouw gedatet. Het werd niets tussen ons maar nu belde ze me dat ze zwanger is van mij. Zij wil niet met mij praten, haar keuze staat vast. Waar kan ik terecht voor informatie en hulp?”
Man – 23 jaar 

“Sinds een paar maanden heb ik een vriend. We hebben voor het eerst seks gehad en nu denk ik dat ik zwanger ben. Ik ben niet ongesteld geworden. Ik ben doodsbenauwd dat ik echt zwanger ben en durf het aan niemand te vertellen.” 
Vrouw – 16 jaar 

Informatie en steun 

Het ontdekken van een onbedoelde zwangerschap kan schrikken zijn. Zeker als je nog niet weet wat je kunt doen. En als je in het weekend of in de avond ontdekt dat je onbedoeld zwanger bent, kan het wachten tot je op de volgende werkdag ergens terecht kunt erg vervelend zijn.
 
Vanaf nu kun je 24 uur per dag, 7 dagen in de week, via telefoon en chat terecht bij onbedoeldzwanger.info met vragen over een onbedoelde zwangerschap.

Het informatiepunt is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wat Fiom heeft opgezet en ook zal beheren. Als je te maken hebt met een onbedoelde zwangerschap, is het belangrijk dat je weet welke keuzes er zijn en wat die betekenen. Telefonische voorlichters van onbedoeldzwanger.info bieden een luisterend oor, begrip en uitleg over de keuzes die je hebt als vrouw of man: het kind zelf opvoeden, kiezen voor afstand ter adoptie, pleegzorg of de zwangerschap afbreken.

Marieke van den Bogaard, telefonisch voorlichter bij het informatiepunt onbedoelde zwangerschap, ondersteunt vrouwen en mannen bij onbedoelde zwangerschappen en vertelt over het 
nieuwe informatiepunt: “Veel vrouwen die onbedoeld zwanger zijn, komen hier ‘s avonds of in het weekend achter. Vaak is er meteen paniek. Ze willen informatie, een luisterend oor en hulp. Dit ondersteunen we op het nieuwe informatieplatform. Via het telefoonnummer 0800 6160 en de chat zijn we altijd bereikbaar. Dit kan veel stress wegnemen, omdat de vrouwen en mannen die net de onbedoelde zwangerschap hebben ontdekt niet tot de volgende werkdag moeten wachten op informatie en hulp.” 

Doorverwijzen voor een keuzehulpgesprek 

Omdat het maken van een keuze moeilijk kan zijn, kunnen de medewerkers van onbedoeldzwanger.info ook een doorverwijzing geven voor een keuzehulpgesprek. Deze doorverwijzing is op basis van de gezinssituatie, geloofs- of levensovertuiging, achtergrond of woonplaats. Hulpverleners van Stichting Specifieke Jeugd Projecten, Altra Centraal Bureau En Altra Jeugd- en opvoedhulp, Siriz, GGD GHOR Nederland en Fiom Den Haag verzorgen de keuzehulpgesprekken.

Het kan iedereen overkomen 

1 op de 5 vrouwen in Nederland raakt ooit onbedoeld zwanger. Van vrouwen met een vaste relatie tot singles en van studenten tot vrouwen die al een gezin hebben. Meer dan de helft van deze vrouwen is tussen de 25 en 39 jaar. Er zijn veel vooroordelen over vrouwen die onbedoeld zwanger raken en daardoor wordt er te weinig over gepraat. Eind 2019 is Fiom de campagne '1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger' begonnen om dit taboe te doorbreken en vrouwen de ruimte te geven te praten over hun onbedoelde zwangerschap. Zodat zij een vrije keuze kunnen maken, zonder vooroordelen.

Meer informatie 

Het informatiepunt onbedoeldzwanger.info is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via het telefoonnummer 0800 6160 of via de online chatfunctie op de website.
 
Voor vragen kan je ook mailen naar: contact@onbedoeldzwanger.info