Mbo-studenten beoordelen Zwanger, wat nu?

Centraal informatiepunt voor ongewenste zwangere vrouwen
04/02/2019 -

Fiom heeft onderzocht hoe informatie en online keuzehulp over ongewenste zwangerschap op de website ‘Zwanger, wat nu?’ (onderdeel van Fiom.nl) kan worden verbeterd voor laagopgeleide jongeren. Het kwalitatieve onderzoek richtte zich op deze doelgroep omdat zij een risicogroep vormen voor een ongewenste zwangerschap. Aan 15 studenten op 3 verschillende mbo-scholen in Nederland is gevraagd om de website en de bijhorende online keuzehulpmodule te beoordelen. 

Positieve beoordeling

De deelnemers beoordelen de ‘Zwanger, wat nu?’ informatie op Fiom.nl en de online keuzehulpmodule als positief. Ze vinden het goed dat er online informatie over keuzemogelijkheden bij ongewenste zwangerschap beschikbaar is. De informatie vinden ze op een professionele en heldere manier gepresenteerd. Deelnemers benadrukken dat het menu aan de linkerkant van de beginpagina de site overzichtelijk maakt. De introductievideo met uitleg over de website en de online keuzehulpmodule wordt hooggewaardeerd. Voor bezoekers die meer moeite hebben met het begrijpen van tekst, is de video een welkome aanvulling. 

Meer afbeeldingen

Verschillende deelnemers hebben moeite met het taalniveau van de website en ze vinden het lastig om zich te concentreren op grotere stukken tekst. Binnen de online keuzehulpmodule hebben de deelnemers moeite met het begrijpen van de instructies op de beginpagina en bij de oefeningen. Ze geven aan dat ze informatie graag op een andere manier gepresenteerd zouden zien, bijvoorbeeld in de vorm van afbeeldingen en/of gesproken tekst. Teksten met afbeeldingen worden beter begrepen, beter onthouden en zijn aantrekkelijker dan teksten zonder afbeeldingen. 

Belang van anonimiteit

Deelnemers geven aan dat anonimiteit erg belangrijk kan zijn. Redenen voor geheimhouding van een zwangerschap kunnen verschillen per situatie. Er kan gevaar dreigen, bijvoorbeeld in het geval van eerwraak, of vrouwen kunnen angst hebben voor verstoting. Meisjes die uit families komen met een migratieachtergrond hebben vaker met deze problematiek te maken. Wanneer de mogelijkheid bestaat om hier online anoniem over te praten, dan kunnen zij zich vrijer voelen om gevoelige onderwerpen te bespreken.

Aan de slag met de aanbevelingen

De komende periode zal Fiom de aanbevelingen uit het onderzoek gebruiken om ‘Zwanger, wat nu?’ voor laagopgeleide jongeren te optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van het taalniveau. Hiermee verbeteren we de toegang tot informatie en hulp op maat bij ongewenste zwangerschap. Zo krijgt ook deze doelgroep de informatie en ondersteuning die nodig zijn om bij een ongewenste zwangerschap een weloverwogen keuze zonder dwang of drang te maken.  

Meer Informatie?