KID-DNA Databank gaat met wangslijm werken

Foto Fiom KID-DNA Databank
30/05/2016 -

In december 2010 heeft Fiom in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen de Fiom KID-DNA Databank opgezet. Met deze databank is het mogelijk om aan de hand van DNA-profielen donoren en donorkinderen te matchen. Vanaf nu worden de DNA-profielen niet meer uit bloed, maar uit wangslijm gehaald.

Dankzij nieuwe conserveringstechnieken is wangslijm een net zo betrouwbare bron van DNA-materiaal als bloed. Daarbij is het gebruik van wangslijm gebruiksvriendelijker: je hoeft niet meer naar het ziekenhuis om bloed te laten prikken. Vanaf 23 mei 2016 is Fiom daarom begonnen met het sturen van wangslijmpakketten aan mensen die zich inschrijven in de KID-DNA Databank.

Heb je je onlangs aangemeld, dan ontvang je zo’n pakket, waarmee je zelf thuis wangslijm af kan nemen. Je stuurt het vervolgens zelf in een voorgefrankeerd verzenddoosje naar het CWZ.

Heb je eerder al een bloedafnameformulier gekregen en heb je nog geen bloed laten prikken, dan kun je dit alsnog laten doen. De eerdere methode, waarbij bloed werd afgenomen, blijft namelijk nog voor onbepaalde tijd in werking. 

Lees meer over de KID-DNA Databank