Fiom stopt met registratie donorkinderen onder 12 jaar

DNA
16/12/2015 -
Categorie: KID-DNA Databank

Donorkinderen vanaf 12 jaar kunnen zich (met toestemming van ouders) inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank. Voor kinderen onder de 12 jaar was het tot voor kort mogelijk om zich alvast te registreren zonder dat er een DNA-profiel werd aangemaakt.

De leeftijd van het kind, in combinatie met het ziekenhuis waar de ouders werden behandeld, kon worden vergeleken met de gegevens van de donor (leeftijd, plaats en periode van donatie). Op grond daarvan kon alleen de mogelijkheid van een match worden vastgesteld. Volstrekte zekerheid wordt pas verkregen door het vergelijken van DNA-profielen.  

Fiom heeft gemerkt dat het registreren van gegevens van kinderen onder de 12 jaar voor hen geen meerwaarde heeft. Het matchen ‘op papier’ zonder aanvullend DNA-onderzoek, blijkt in de praktijk niet goed mogelijk. Bovendien is het volgens de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting pas vanaf 12 jaar mogelijk om de sociale en fysieke kenmerken van de donor op te vragen. Daarom is besloten om vanaf heden geen kinderen onder de 12 jaar meer in te schrijven.  

Wat betekent dit voor donorkinderen onder de 12 jaar die al zijn ingeschreven?

Van de donorkinderen onder de 12 jaar die al zijn ingeschreven, blijven de gegevens bewaard. Op het moment dat ze 12 jaar worden, krijgen ze de uitnodiging om zich, met toestemming van hun ouders in te schrijven in de KID-DNA Databank.