Fiom start campagne: 1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger

Nieuws 1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger Fiom
02/12/2019 -

Wel eens bang geweest om zwanger te zijn? Stiekem met je vriendin een zwangerschapstest gedaan? Je opgelucht gevoeld omdat je toch ongesteld werd?

1 op de 5 vrouwen in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Er zijn veel vooroordelen over vrouwen die onbedoeld zwanger raken. Hierdoor wordt er weinig over gepraat. Fiom wil dit taboe doorbreken en vrouwen de ruimte geven om te praten over hun onbedoelde zwangerschap. Zodat zij een vrije keuze kunnen maken, zonder veroordelingen. 

 

Veelvoorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn:

  • Onbedoelde zwangerschap komt alleen voor bij vrouwen die losse contacten of onenightstands hebben
  • Alleen onoplettende tieners raken onbedoeld zwanger

Dit is beide volkomen onterecht. Zo heeft het overgrote deel van de vrouwen die onbedoeld zwanger raakt een vaste relatie, zijn zij 25 jaar of ouder en heeft bijna de helft één of meerdere kinderen. 

 

Jij kent 15 vrouwen die onbedoeld zwanger zijn (geweest)

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger. 68% van die onbedoelde zwangerschappen is ook ongewenst. Heb je er ooit bij stilgestaan dat in Nederland iedereen gemiddeld 15 vrouwen kent die onbedoeld zwanger zijn (geweest) of nog zullen raken?

In 2016 waren tussen 35.605 en 57.516  vrouwen van 25 jaar en ouder ongewenst zwanger. En ongeveer 5.000 meiden onder de 20 jaar raakten zwanger. Het aantal ongewenste zwangerschappen in Nederland is ieder jaar ongeveer gelijk. 

“Op een zaterdag, ik weet het nog goed, besefte ik dat ik al even niet ongesteld was geweest. Ik was 45, zou ik in de vervroegde overgang zijn? Ik had een drukke baan, volgde nog een opleiding en mijn jongste zoon was al tien jaar.” Lees het verhaal van Laurien

 

Vaste relatie en kinderen

79% van de onbedoeld zwangere vrouwen die onze online keuzehulp ‘Zwanger, wat nu?’ volgden heeft een vaste partner. In 95% van de gevallen is deze partner ook de verwekker. Ook heeft 43% een kind of kinderen.

Waarom is het zo belangrijk om te praten over onbedoelde zwangerschap?

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger, maar je hoort er bijna nooit iemand over praten. Dit geeft vrouwen het gevoel dat zij de enige zijn die dit overkomt. Ze schamen zich en praten er niet over. Zo houdt het taboe zichzelf in stand.  

Door erover te praten, en ook te luisteren zonder meteen te oordelen, kunnen vrouwen een weloverwogen keuze maken die past bij hun leven, waarden en toekomst. 

Campagne ‘1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger’

Om het taboe te doorbreken deelt Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap, verhalen van vrouwen en mannen die vertellen over hun onbedoelde zwangerschap. Ook zij dachten ook dat dit hen nooit zou overkomen, toch gebeurde het. Wat betekent dit voor je? Hoe ga je hier mee om? Bekijk de ervaringsverhalen

Wij bieden een podium aan vrouwen en mannen die hun ervaring willen delen met anderen. En wij nodigen jou uit om zelf het gesprek over onbedoelde zwangerschap eens te openen. Praat erover met vriendinnen, kennissen of familie en luister naar verhalen van anderen zonder te oordelen.

“Toen ik zelf onbedoeld zwanger was, kwam ik erachter dat ik best een vooroordeel had tegenover vrouwen die onbedoeld zwanger waren. Ik dacht: zoiets komt tegenwoordig toch niet meer voor?”

Meer cijfers en ervaringsverhalen