Fiom KID-DNA Databank in uitzending Koppen

16/03/2016 -

Het VRT radio- en televisienieuws en het programma Koppen besteedden op woensdag 16 maart aandacht aan de eerste Belgische match die tot stand is gekomen dankzij de Fiom KID-DNA Databank.

Fiom-collega Fred Gundlach is voor de reportage van Koppen geïnterviewd over de match en de KID-DNA Databank. Een gematchte donor en donorkind uit Nederland komen ook aan het woord.

Fiom KID-DNA Databank

Tot 1 juni 2004 zijn in Nederland naar schatting zo’n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme zaaddonoren. Deze ‘KID-kinderen’ hebben niet of nauwelijks toegang tot hun afstammingsgegevens.Om hen te helpen heeft Fiom in december 2010 in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis de Fiom KID-DNA Databank ontwikkeld. Deze DNA-databank biedt donorkinderen de mogelijkheid om donoren en (half)broers en –zussen op te sporen.

Kunnen Belgen zich inschrijven in de KID-DNA databank?

De KID-DNA Databank is bedoeld voor Nederlandse spermadonoren en Nederlandse donorkinderen. Er zijn echter ook Belgische spermadonoren die in Nederland hebben gedoneerd én Belgische wensouders die naar Nederlandse spermabanken zijn gegaan en Nederlandse wensouders die naar Belgische spermabanken zijn gegaan. Er is dus geen strikte grens te trekken. Daarom staat de KID-DNA Databank ook open voor Belgische inschrijvingen.

Er gaan stemmen op om in België een vergelijkbare databank op te richten. We hopen dat deze dan met dezelfde programmatuur gaat werken als de Fiom KID-DNA databank, zodat de data onderling uitwisselbaar zijn en we de ‘grensoverschrijdende’ matches ook kunnen meenemen.