Fiom op Japanse televisie over donorconceptie en Karbaat

fiom kid dna donorconceptie japanse televisie

Afgelopen maand zijn we benaderd door de Japanse televisie voor een interview. Elke ontwikkeling rondom fertiliteitsarts Jan Karbaat komt daar uitgebreid in het nieuws. Toch is donorconceptie een taboe in Japan. 

Tokyo Broadcasting Systems, één van de grootste commerciële netwerken van Japan, maakt programma’s over donorkinderen in Japan en hun recht om hun genetische afkomst te kennen. Op 2 juli 2019 hebben zij Fred Gundlach, Senior Specialist Hulpverlening bij Fiom, geïnterviewd voor een televisieprogramma. 

Ze waren benieuwd naar onze begeleiding bij matches. Daarnaast hadden zij veel vragen over het nieuws rondom Karbaat. Hoe is het voor de donorkinderen van Karbaat is dat er zo veel publiciteit is? En hoe is het voor hen dat Karbaat ook negatief in het nieuws komt? Ze hebben ook gesproken met donorkinderen die verwant zijn aan Karbaat om hen deze vragen zelf te stellen. 

Donorconceptie in Japan

De situatie in Japan lijkt op die in Nederland voor 2004: anoniem doneren is nog mogelijk. Er is geen databank zoals de Fiom KID-DNA Databank, en van internationale DNA-databanken wordt geen gebruik gemaakt. Donorkinderen hebben dus vrijwel geen mogelijkheden om te zoeken naar hun biologische vader. Daarnaast is het überhaupt de vraag of hun ouder(s) hen vertellen dat ze geboren zijn uit donorconceptie.

Donorconceptie is er nog een groot taboe. Er zijn 2 donorkinderen die openbaar hun verhaal delen, en 4 donorkinderen die anoniem hun verhaal vertellen. Er zijn naar schatting meer dan 10.000 kinderen geboren door middel van donorconceptie. 

Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van spermadonoren uit Taiwan. Er is namelijk een tekort aan donoren in Japan. Dit komt onder andere door het taboe op doneren. Maar mannen hebben nog een groter bezwaar om te doneren: in Japan hebben donorkinderen recht op een deel van de erfenis van hun biologische vader. 

In 2013 kregen we vragen van de Japanse Universiteit over de Fiom KID-DNA Databank.

De zender wil de nieuwe uitzending binnen nu en een half jaar uitzenden op de Japanse televisie.