Fiom gaat ook met videoboodschappen werken voor KID-DNA Databank

camera lens donoren filmen
16/08/2016 -
Categorie: KID-DNA Databank

Donoren die zich inschrijven in de KID-DNA Databank, wordt nu niet alleen gevraagd om hun DNA af te staan. Ze krijgen ook de mogelijkheid een videoboodschap op te laten nemen die hun donorkinderen, na een vastgestelde match, kunnen bekijken.

Steeds meer donorkinderen en donoren schrijven zich in voor de Fiom KID-DNA Databank, in de hoop om (resp.) hun donor, donorkind of  halfbroers en halfzussen te vinden. Omdat KID-behandelingen (kunstmatige inseminatie met donorzaad) al vanaf 1948 plaats vinden, is een deel van de spermadonoren die zich inschrijven in de KID-DNA Databank al op gevorderde leeftijd.

Hans van Hooff: 'Je kunt je voorstellen dat een man die in de jaren '50 gedoneerd heeft, nu rond de 80 jaar kan zijn. De gezondheid kan achteruit gaan, of een donor kan overlijden voordat er een match wordt gevonden. Hierdoor kan het voor een ingeschreven donorkind, zelfs na een match, toch onmogelijk blijken om de donor te ontmoeten.'

Fiom wil dit oplossen door videoboodschappen van donoren voor hun donorkind(eren) op te nemen. Uiteraard wordt de videoboodschap zeer vertrouwelijk behandeld en uitsluitend voor dit doel gebruikt, na een vastgestelde match. Inmiddels hebben 7 donoren zich aangemeld om een videoboodschap op te laten nemen en is de eerste klaar voor gebruik.