Fiom: campagne laat ontdekte zwangerschap

06/07/2022 -

Onbegrip voor laat ontdekte zwangerschappen 

Als vrouwen1 hun zwangerschap laat ontdekken, bij 30 weken of meer, dan lopen ze vaak tegen veel onbegrip aan. Ze worden niet geloofd en worden vaak geconfronteerd met vooroordelen. Daarom start Fiom een campagne. Doel is om meer begrip te creëren voor deze vrouwen. Een onbedoelde zwangerschap is meestal al een heftige ervaring, maar als je hem laat ontdekt is de shock vaak nog véél groter. Deze vrouwen moeten na het ontdekken van hun zwangerschap binnen korte tijd bevallen, soms zelfs op dezelfde dag. Dat heeft veel impact op hen en hun omgeving.  

Bijvoorbeeld zoals Gina2: Zij werd niet geloofd daar haar werkgever en is ontslagen. “Als vrouw neem je toch niet het risico om je zwangerschap maandenlang niet te laten controleren".

Onderzoek laat ontdekte zwangerschap: wegblijven zwangerschapssymptomen  

Fiom deed onderzoek naar de persoonlijke ervaringen van vrouwen die hun zwangerschap laat ontdekten. Waarom ontdekten zij hun zwangerschap pas bij 30 weken of meer? En hoe waren de reacties vanuit de omgeving? 

Uit ons onderzoek blijkt dat het wegblijven van zwangerschapssymptomen een belangrijke rol speelt bij een laat ontdekte zwangerschap. Vrouwen vertelden dat hun buik niet groeide en dat ze tijdens hun zwangerschap maandelijkse bloedingen hadden. Dit had als gevolg dat ze andere kleine veranderingen in hun lichaam niet herkenden als een zwangerschapssymptoom.  

Zo vertelde Yara2 in het onderzoek: “Ik voelde mij hierdoor verraden door mijn eigen lichaam. Waarom begon mijn buik niet veel eerder te groeien? Dan had ik het veel eerder geweten en dan had ik nog voor een abortus kunnen kiezen. Lekker dan lichaam, hoezo kom je hier nu pas mee. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt.” 

Laat ontdekte zwangerschap campagne 

Fiom wil dat vrouwen die hun zwangerschap laat ontdekken meer steun en begrip krijgen vanuit de omgeving. Daarom start Fiom deze campagne. In deze campagne vertellen vrouwen uit het onderzoek hun ervaring met hun laat ontdekte zwangerschap. Ook komt een professional aan het woord en delen we inzichten vanuit ons onderzoek. 

Lees meer over de campagne 

1En andere personen die zwanger kunnen worden

De naam is vanwege de privacy gefingeerd. Echte naam is bekend bij de Fiom onderzoekers