Fiom breekt lans voor afstandsmoeders

21/10/2012 -
Categorie: Afstandsmoeder

Astrid Werdmuller, maatschappelijk werkster bij Fiom, interviewde acht afstandsmoeders en een-vader die een kind ter adoptie hebben afgestaan. In het boek Eigen Bloed kun je de verhalen lezen over schaamte, verdriet, geheimen, moed, daadkracht en veel meer.

‘Ik zie het koppie al ́, zegt de huisarts tegen de dertienjarige Henny. Paniek. Ze kwam bij hem vanwege buikpijn. Dan gaat alles razendsnel. Met een ambulance wordt Henny naar het ziekenhuis gebracht en bevalt onvoorbereid van een dochter. dochter Astrid Werdmuller, maatschappelijk werkster bij Fiom, een organisatie die afstandsmoeders begeleidt, weet welke emoties zo’n gebeurtenis ebeurtenis met zich meebrengt meebreng en heeft daar een boek over geschreven.

In het boek Eigen Bloed laat Astrid acht afstandsmoeders en een afstandsvader hun verhaal vertellen. Negen verhalen over schaamte, verdriet, geheimen, moed, daadkracht, twijfels, angst, vooroordelen en veel meer.

Afstand doen van een kind is een taboe, afstandsmoeders zitten gevangen in hun geheim. Het boek maakt duidelijk dat een kind afstaan een enorm dilemma is: de worsteling, pijn en de kracht van afstandsmoeders. Afstand ter adoptie is niet alleen iets uit verre ve rre en arme landen, ook in Nederland zijn er zwangere vrouwen die worstelen met het besluit een kind af te staan. Ongeveer 20.000 Nederlandse vrouwen stonden hun baby af. Momenteel zijn er ongeveer 20 vrouwen per jaar die de keuze maken een kind af te staan ter adoptie.

Schrijfster Astrid Werdmuller: ‘Ik ben diep geraakt door de interviews die ik heb gehouden. Ik bewonder de eerlijkheid en de moed van deze mensen om hun verhaal te vertellen. De eenzaamheid van ouders die hun kind verzwijgen voor de buitenwereld buit grijpt mij aan.’

Het boek is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Oranje Fonds en het Gratia Fonds.