Documentaire Vader Onbekend

Documentaire 'Vader onbekend'

Willemijn de Koning en Jorinda Teeuwen maken een documentaire om donorkinderen een gezicht te geven.

Op 1 juni 2004 kwam er met de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting een einde aan het anoniem donorschap in Nederland (ook eicel en embryodonatie). Tot die tijd zijn naar schatting zo’n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme zaaddonoren. De meesten van hen weten nog steeds niet wie hun vader is. Zo ook journalist Willemijn de Koning.

De Koning en Teeuwen willen laten zien wat een anonieme vader voor donorkinderen betekent, en wat voor mogelijkheden zij nog hebben hem te leren kennen. Verschillende donorkinderen willen hun verhaal doen in de documentaire. Ook worden een aantal donorkinderen gevolgd die een zoektocht zijn gestart naar hun donor, zoals bijvoorbeeld via de KID-DNA Databank.

Verder gaan de twee journalisten langs bij centra waar gebruik wordt gemaakt van donoren en bij de Fiom KID-DNA Databank, waar donorkinderen en donoren met elkaar in contact gebracht worden.

De documentaire moet in het tweede kwartaal van 2017 klaar zijn. Om het project te financieren is een crowdfundingsactie opgestart via Voor de Kunst.