DNA-onderzoek bevestigt afstamming van Karbaat

DNA uitslag donorkinderen Karbaat bekend
17/04/2019 -

Na een langlopende procedure rondom het verkrijgen van DNA van dokter Karbaat, kregen de 22 betrokken donorkinderen afgelopen vrijdag de definitieve DNA-uitslag. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, dat het onderzoek uitvoerde, concludeerde dat vier donorkinderen verwant zijn aan de vruchtbaarheidsarts. Deze uitslag bevestigt het in mei 2017 verkregen resultaat van de Fiom KID-DNA Databank dat een groep van destijds 19 donorkinderen matchen met een wettig kind van Karbaat.  

Duidelijkheid

De uitslag betekent ook dat de overige 18 eisers nu kunnen uitsluiten dat Karbaat hun donorvader is. Voor deze groep blijft de onzekerheid over hun afstammingsgegevens bestaan. De hoop dat hun donor zich gaat melden bij een van de DNA-databanken is groot. Fiom ziet dat elke media-uiting leidt tot nieuwe inschrijvingen van zowel donorkinderen als donoren. Voor donorkinderen die nog geen gegevens over hun afstamming hebben, blijft het van belang het onderwerp onder de aandacht te brengen om een zo’n groot mogelijke groep van anonieme donoren te bereiken. Anonieme donoren kunnen zich gratis inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank. 

Inschrijven Fiom KID-DNA Databank

Ben je als donorkind op zoek naar jouw donor, dan kun je je aanmelden bij de Fiom KID-DNA Databank. Dit is gratis voor donorkinderen die zijn verwekt voor 1 juni 2004. Indien je verwekt bent in Medisch Centrum Bijdorp, waar dokter Karbaat lange tijd werkzaam was, dan kun je je gratis inschrijven ongeacht het jaar van verwekking.  

In de eerste vier dagen na het bekend worden van de DNA-uitslag rondom Karbaat, hebben 5 donoren en 28 donorkinderen zich ingeschreven. 

Meer lezen