Demissionair minister de Jonge roept anonieme donoren op zich bekend te maken

Minister Hugo de Jonge
15/03/2021 -

Vrijdag 12 maart 2021 is het Landelijk Informatiepunt Donorconceptie gelanceerd met een interactief online symposium: ‘In gesprek over donorconceptie’. Demissionair minister Hugo de Jonge opende het symposium met een oproep aan anonieme spermadonoren die voor 1 juni 2004 gedoneerd hebben. 

 

“Weten waar je vandaan komt. Het is voor de meeste mensen geen vraag, maar voor donorkinderen is dat niet altijd vanzelfsprekend. Wie is mijn vader? Heb ik broers of zussen? Het zijn fundamentele vragen over wie je bent en waar je vandaan komt. (…) 

Ik wil ook graag van deze gelegenheid gebruik maken om me te richten tot de mannen die voor 2004 donor waren. Destijds was het gebruikelijk om dit anoniem te doen, terwijl u er nu misschien helemaal geen bezwaar tegen zou hebben om uzelf bekend te maken, wanneer een donorkind op zoek is naar zijn wortels. Dus was u spermadonor voor 2004? Kijk dan op de website van het Landelijk Informatiepunt Donorconceptie of schrijf u direct in in de Fiom KID-DNA Databank.” – Hugo de Jonge

Inschrijven Fiom KID-DNA Databank

Oproep minister Schippers

Het is niet de eerste keer dat een minister een oproep doet aan anonieme donoren. In 2017 riep Minister Schippers op dat anonieme donoren een “ontzettend goede tweede daad” kunnen doen door zich bekend te maken. Zij kondigde tevens af dat alle donoren van voor 2004 zich gratis mogen inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank. Hierna schreven ongeveer 100 anonieme spermadonoren zich in. 

Fiom KID-DNA Databank

Fiom is van mening dat iedereen toegang moet hebben tot zijn of haar afstammingsgegevens. Daarom heeft Fiom in 2010 samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis de Fiom KID-DNA Databank opgezet. Zowel spermadonoren, eiceldonoren als donorkinderen kunnen zich inschrijven en hun DNA-profiel in de Fiom KID-DNA Databank laten opnemen. Door middel van het vergelijken van DNA-profielen kan verwantschap worden aangetoond. Inschrijving is gratis voor donoren die voor 1 juni 2004 gedoneerd hebben en voor donorkinderen die voor 1 juni 2004 verwekt zijn. 

Symposium Landelijk Informatiepunt Donorconceptie

Tijdens het symposium ‘In gesprek over donorconceptie’ ging dagvoorzitter Jelte Sondij in gesprek met donoren, donorkinderen en (wens)ouders over donorconceptie. Thema’s als schaamte en openheid, loslaten van anonimiteit en geheimhouding, zoeken naar de donor en dilemma’s rondom donorkeuze kwamen aan bod. 

Kijk het online symposium terug