Beantwoording vragen Bergkamp over toenemend aantal vondelingenkamers

23/07/2015 -

Op 21 juli beantwoordde staatssecretaris Dijkhoff schriftelijke vragen van kamerlid Bergkamp over het toenemend aantal vondelingenkamers en sloot hierbij aan bij zijn eerdere brief (PDF, 21 april) over dit onderwerp.

In de beantwoording (PDF) gaat hij in op aspecten als strafbaarheid, het recht van het kind om te weten van wie het afstamt en wetgeving over discreet bevallen in Belgiƫ en Duitsland.

Hij noemt daarbij de mogelijkheid voor zwangere vrouwen in Nederland om in het geheim te bevallen. De vrouw kan daarna het kind afstaan ter adoptie.

In 2014 gaven in Nederland 95 vrouwen (PDF) aan dat ze het voornemen hadden om afstand te doen van hun kind. Uiteindelijk werden 26 kinderen daadwerkelijk afgestaan. Als een vrouw de weg vindt naar hulp, ziet ze uiteindelijk vaak toch mogelijkheden om zelf voor het kind te zorgen.

Tijdige hulp kan voorkomen dat zij het kind te vondeling legt. Een eerste voorwaarde om hulp te kunnen bieden is, dat hulpinstanties herkenbaar zijn voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn.

In dit kader biedt het digitaal ondersteuningsprogramma 'Zwanger, wat nu?' een laagdrempelige toegang naar informatie en hulp voor vrouwen en mannen die te maken hebben met een ongewenste zwangerschap.