Aanspreken bij abortuskliniek mag verboden worden

27/07/2020 -

De rechtbank in Haarlem heeft geoordeeld dat tegenstanders van abortus niet het recht hebben om vrouwen die een abortuskliniek willen bezoeken, aan te spreken om ze op andere gedachten te brengen. Gemeenten mogen hiertegen optreden door bijvoorbeeld een ‘bufferzone’ te hanteren, waarbij demonstranten op een bepaald aantal meter van de ingang van de kliniek moeten blijven. 

De rechter gaf aan dat wanneer demonstranten zwangere vrouwen aanspreken het ‘de bezoeksters onevenredig hindert in hun vrijheid, in het bijzonder in het ongestoord gebruik maken van hun rechten uit de Wet afbreking zwangerschap’. Het aanspreken van vrouwen bij de kliniek valt niet onder een betoging en wordt dus niet beschermd door de grondwet. Zodra demonstranten in gesprek proberen te gaan met de vrouwen gaat het, aldus de rechter, niet meer om ‘het uitdragen van een maatschappelijk probleem, maar het aankaarten van een individuele zaak bij een individueel persoon’. 

Fiom betoogde eerder dat vrouwen op zo’n kwetsbaar moment niet geconfronteerd moeten worden met de mening van iemand anders. Deze uitspraak is een belangrijke steun in de rug voor gemeenten, om voorwaarden aan deze anti-abortus demonstraties te stellen én voor vrouwen die opzien tegen het bezoeken van de abortuskliniek vanwege demonstranten. 

Bezoek jij binnenkort een abortuskliniek en wil je daarbij graag een buddy aan je zijde om jou op een prettige manier te begeleiden naar en van de kliniek? Op de website samennaardekliniek.nl vind je hierover meer informatie.