13 december: Thema-avond 'Zoeken via DNA-databanken' voor volwassen geadopteerden

Geadopteerd-zoeken-familie-fiom
01/11/2018 -
Categorie: Geadopteerd

Iedereen heeft het recht om te weten van wie hij of zij afstamt. Soms is het voor geadopteerden niet mogelijk om via de normale kanalen (anders dan DNA-onderzoek) je biologische ouder(s) en/of familie terug te vinden, bijvoorbeeld als je vondeling bent of bij onvolledige adoptiedossiers. Dan kan inschrijving in een internationale DNA-databank een bijdrage leveren en ondersteunend zijn bij het zoeken van jouw verwanten in het land van herkomst. Wil je hierover meer weten? 

Kom dan naar de thema-avond op donderdag 13 december in ‘s- Hertogenbosch. Rob van Drie van het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis zal een presentatie geven en we hebben twee ervaringsdeskundigen uitgenodigd om hun verhaal te doen.   

Deze inschrijving is gesloten

Begin dit jaar heeft Fiom gesproken met donorkinderen en geadopteerden om hun behoeften te peilen over zoeken naar biologische familie. Niet alleen donorkinderen gaan op zoek naar hun biologische familie met behulp van DNA, maar ook steeds vaker schrijven geadopteerden zich in bij deze DNA-databanken. Of zij hebben vragen over deze manier van zoeken. 
De gesprekken met geadopteerden en donorkinderen begin dit jaar hebben geresulteerd in concrete voorstellen voor verbeteringen in de dienstverlening van Fiom. 

Zo staat sinds 25 september 2018 de nieuwe kenniscollectie op Fiom.nl online over zoeken via internationale DNA-databanken. Deze kenniscollectie biedt informatie over onder andere de verschillende DNA-databanken, privacy en DNA-technieken. Ook vind je op de website ervaringsverhalen van geadopteerden met internationale DNA-databanken en kun je zelf je verhaal insturen.

Vanuit de behoeften en vragen die bij geadopteerden spelen, organiseren we aanvullend een thema-avond over ‘Zoeken via DNA-databanken’. 
Dit doen we in samenwerking met Stichting interlandelijk Geadopteerden (SiG), de landelijke netwerk- en belangenorganisatie voor (volwassen) geadopteerden uit alle mogelijke herkomstlanden.   

Doel van de thema-avond is om volwassen geadopteerden inzicht geven in de mogelijkheden die DNA-databanken bieden in het zoeken naar biologische familie. Door: 

  • Informatie geven over zoeken via DNA(-databanken) en de mogelijkheden
  • In te gaan op vragen van geadopteerden met ruimte voor uitwisseling
  • Ervaringen te delen met zoeken via DNA

Programma

Het programma van de thema-avond ziet er als volgt uit: 

  • Inleiding
  • Presentatie door Rob van Drie van het CBG, het Centrum voor Familiegeschiedenis. Rob van Drie is hoofd expertise en plaatsvervangend directeur van het CBG. Hij is gespecialiseerd in (de rol van) DNA en familiegeschiedenis.
  • Ervaringsverhalen van twee geadopteerden  
  • Uitwisseling en vragen

Praktische informatie

Deelname aan de thema-avond is gratis.
De thema-avond wordt georganiseerd op 13 december bij Fiom ‘s-Hertogenbosch, Kruisstraat 1. 
Tijd: start 19.30 uur en einde om 21.30 uur. 

Aanmelden en meer info

Ben je geïnteresseerd? Laat je gegevens achter dan houden we je op de hoogte als er een nieuwe bijeenkomst wordt gepland.

Geef je interesse door

Vragen kun je stellen via ons contactformulier.