10 jaar Fiom KID-DNA Databank - ruim 900 matches voor donorkinderen en donoren

informatieve-flyer-dc
23/12/2020 -
Categorie: Donorconceptie

Iedereen heeft recht om te weten van wie hij afstamt. Zo ook de naar schatting 40.000 donorkinderen die voor 2004 zijn verwekt door kunstmatige inseminatie met donorzaad van een anonieme donor. Vanuit die overtuiging richtte Fiom 10 jaar geleden in samenwerking met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis de Fiom KID-DNA Databank op. 

10 jaar na oprichting staan ruim 2750 personen ingeschreven in de Fiom KID-DNA Databank. 37% van de bijna 2000 donorkinderen die staan ingeschreven, is gematcht aan een donorprofiel. Bijna een kwart van de donoren is gematcht met één of meerdere donorkinderen. 

De databank is vooral de laatste jaren hard gegroeid mede doordat donorkinderen en donoren zich gratis in kunnen schrijven. Uit onderzoek en ervaringsverhalen die Fiom in het kader van het jubileum van de Fiom KID-DNA Databank verzamelde, blijkt hoe belangrijk het is om te weten van wie je afstamt. 

“Ik was onwijs zenuwachtig van tevoren. Zo kende ik mezelf helemaal niet. Ik ging mijn biologische vader zien. Daarna weet ik hoe hij eruit ziet en hoef ik daar nooit meer over na te denken.” 

Anonieme donoren, maak je bekend 

Sinds 1948 vinden er in Nederland behandelingen plaats met donorsperma. Spermadonatie was in het begin gehuld in geheimhouding. Behandelingen werden niet geregistreerd, ouders werd geadviseerd om met niemand over de donorconceptie te praten en anonieme donatie was de norm.  

Wat motiveert donoren nu om toch uit de anonimiteit te treden? 
Uit onderzoek blijkt dat media aandacht voor het onderwerp en daarbij bekendheid voor DNA-databanken een grote motivatie is voor donoren om zich in te schrijven bij de Fiom KID-DNA Databank. Ook het groeiend besef van het belang van informatie voor de donorkinderen, motiveert donoren om uit de anonimiteit te treden. Bovendien zijn donoren zelf ook nieuwsgierig naar eventuele donorkinderen. In de ervaringsverhalen van donoren, die naar aanleiding van het jubileum van de Fiom KID-DNA Databank zijn verzameld, lees je wat het uit de anonimiteit treden deze donoren heeft gebracht.  

"Daar zat ze, tegenover me, als Mona Lisa te glimlachen. En die lach werd steeds groter, haar ogen keken me voortdurend onderzoekend aan. Het was een magische ontmoeting.” 

Media-aandacht voor het onderwerp donorconceptie geeft een toename aan inschrijvingen in de Fiom KID-DNA Databank. Meer inschrijvingen, vergroot de kans op een match. Aangezien de leeftijd van donoren die voor 2004 anoniem doneerden alsmaar toeneemt, dringt de tijd. Om de kans voor donorkinderen en donoren om elkaar te vinden te vergroten, starten wij deze week met een campagne. Via verschillende online en offline kanalen verspreiden wij de ervaringsverhalen van donorkinderen en donoren. Misschien is het lezen van één van deze verhalen voor jou net dat zetje dat je nodig had om je in te schrijven in een DNA Databank? 

Lees meer over 10 jaar Fiom KID-DNA Databank