Pleegplaatsing

Verwacht je dat je de opvoeding van je kind niet (direct) alleen of samen kan? Dan is pleegzorg misschien iets voor jou.

Dit betekent dat jij ouder blijft, maar dat je kind (tijdelijk) in een ander gezin gaat wonen. Pleegouders worden gezocht in je directe omgeving, binnen je familie, bij bekenden of bij onbekenden.

Er zijn verschillende soorten pleegzorg

Hulpverleningspleegzorg

Hierbij is het de bedoeling dat je je kind uiteindelijk zelf (weer) gaat opvoeden. In een periode van maximaal een half jaar ga je samen werken aan de terugkeer van je kind bij jou thuis. Mocht het niet binnen een half jaar lukken, dan kan je kind worden doorgeplaatst naar de Opvoedingspleegzorg of een andere vorm van ondersteuning, afhankelijk van wat er nodig is voor jou en je kind.
 

Opvoedingspleegzorg

Je kind wordt voor langere tijd opgevoed door pleegouders. Deze pleegzorg is bedoeld om je kind regelmaat, opvoedingszekerheid en de beste ontwikkelingskansen te geven. Je kunt contact hebben met je kind en op de hoogte blijven van zijn of haar ontwikkelingen.
 

Deeltijdpleegzorg

Dit is geen dagelijkse pleegzorg, maar een aanvulling op de dagelijkse zorg en opvoeding die jij geeft aan je kind. Je kunt daarbij denken aan een plaatsing bij pleegouders in het weekeinde of in vakantieperiodes. Deeltijdpleegzorg is er om jou te helpen en om te voorkomen dat je kind definitief uit huis moet worden geplaatst.
 

Pleegzorg, hoe werkt het en waar kun je terecht?

Je kunt rechtstreeks terecht bij Jeugdbescherming. Zij beoordelen jouw verzoek om hulp als je niet zelf voor je kind kunt zorgen. Ze kijken, samen met jou, welke hulp nodig is. Ze begeleiden kinderen, jongeren en ouders of verwijzen je door naar andere hulpverleners.

Meer informatie over pleegplaatsing vind je hier! 

 

Twijfel je nog over je keuze?

Lees meer informatie en tips over het maken van een besluit
 

Online oefeningen

Nog geen keuze gemaakt over je zwangerschap? Meld je aan voor de gratis online omgeving 'Zwanger, wat nu?'. Hier vind je informatie en oefeningen die je kunnen helpen om tot een weloverwogen besluit te komen. Voor vrouwen en mannen.

Face-to-face keuzehulp

Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op: 088 126 49 00. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem.