Abortus

Je kunt er ook voor kiezen om je zwangerschap te beëindigen. Als je dit overweegt is het handig om de zwangerschap zo snel mogelijk door een arts te laten vaststellen. Dit vanwege de wettelijk verplichte bedenktijd die geldt bij een abortus.  

Meer informatie over de duur van je zwangerschap en of je zelf mag beslissen op jouw leeftijd
 

Kan een abortus meteen? 

Een abortus kan alleen meteen als je 16 dagen of minder overtijd bent. Dit wordt dan ook een overtijdbehandeling genoemd. ‘Overtijd’ wordt gerekend vanaf het moment waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Je kunt dan direct een afspraak maken bij een abortuskliniek.
 

Wettelijke verplichte bedenktijd

Ben je langer dan 16 dagen overtijd? Dan geldt een wettelijke verplichte bedenktijd van vijf dagen. De abortusbehandeling mag vanaf de zesde dag na het eerste gesprek met een arts worden uitgevoerd.
Ben je eerst bij je huisarts geweest om over een abortus te praten? Dan begint de bedenktijd op het moment dat je bij je huisarts bent geweest.
 
De wettelijke bedenktijd is ingesteld, om jou te beschermen tegen een overhaaste beslissing waar je later spijt van kunt krijgen. Als je twijfelt over wat je wilt, ga dan naar de online keuzehulp.
 
 

Waar kan ik terecht?

Een lijst van klinieken is te vinden op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Sommige klinieken doen alleen een abortus als je minder dan 12 weken zwanger bent. Bij de kliniek zelf kun je informatie krijgen over de behandelingen die ze geven. 
 
 

Gevolgen van een abortus

Elk jaar kiezen ongeveer 30.000 vrouwen voor een abortus. Het is begrijpelijk dat je op ziet tegen de behandeling, maar als deze voorbij is voelen de meeste vrouwen opluchting. Na de ingreep kun je je nog wel een poosje verdrietig voelen. Meestal verdwijnen deze gevoelens na verloop van tijd vanzelf weer. Soms houden deze gevoelens langer aan, bijvoorbeeld doordat het besluit heel moeilijk is geweest. Voor de verwerking is het belangrijk om hierover te praten met anderen. Wanneer de gevoelens in de weg gaan zitten kun je hulp zoeken. 
 
Heb je een abortus gehad en blijf je last houden van gevoelens of gedachtes die je belemmeren in je dagelijkse functioneren? Kijk dan onder veelgestelde vragen wat je hieraan kunt doen, of meld je aan voor de online hulp
 
 
 
 

Twijfel je nog over je keuze?

Lees meer informatie en tips over het maken van een besluit
 

Online oefeningen

Nog geen keuze gemaakt over je zwangerschap? Meld je aan voor de gratis online omgeving 'Zwanger, wat nu?'. Hier vind je informatie en oefeningen die je kunnen helpen om tot een weloverwogen besluit te komen. Voor vrouwen en mannen.

Face-to-face keuzehulp

Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op: 088 126 49 00. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem.