Verder na mijn besluit

Welk besluit je ook neemt, het is een besluit dat jou nu het beste lijkt. Je hebt je keuze gemaakt met wat je nu weet, aankan en hoe je naar je toekomst kijkt. 

Er zijn geen goede of foute keuzes. Nieuwe gebeurtenissen in je leven en nieuwe levensfasen kunnen je wel opnieuw confronteren met je genomen besluit. Een nieuwe relatie kan ervoor zorgen dat je anders kijkt naar het vormen van een gezin. Of je merkt dat je een kinderwens krijgt terwijl je nu hebt gekozen voor een abortus.

Mocht dit je verdrietig maken, ga dan op zoek naar iemand met wie je kan praten. Een familielid of een goede vriend of vriendin die je in vertrouwen kunt nemen. Iemand die je niet veroordeelt en begrijpt wat je doormaakt. Ook een hulpverlener kan je helpen bij verwarrende gevoelens en vragen.

Zelf opvoeden 

Voor hulp bij zelf opvoeden kun je terecht bij: 

  • Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt
  • www.tienermoeders.nl: hier vind je meer informatie over wat het betekent om jong ouder te zijn en kun je ervaringen en informatie lezen en delen in de online community voor jonge (aanstaande) ouders tot en met 23 jaar.

Op de pagina zelf opvoeden vind je meer informatie over het zelf opvoeden van je kind.

Pleegplaatsing

Heb je gekozen voor een pleegplaatsing? Op de pagina pleegplaatsing vind je meer informatie over pleegzorg. 

Afstand ter adoptie

Heb je gekozen om afstand te doen van je kind? Lees hoe een afstandsprocedure in zijn werk gaat of maak een afspraak met Fiom.  

Lees verder wat het betekent om afstandsmoeder te zijn of kom in contact met andere afstandsmoeders.

Abortus

Heb je gekozen voor abortus en wil je weten hoe dit gaat en waar dit kan? Lees dan verder over de abortusbehandeling. Je kunt zelf een afspraak maken met een kliniek, hiervoor hoef je niet eerst langs de huisarts. Houd wel rekening met de wettelijk verplichte bedenktijd van 5 dagen.
Voor adressen van abortusklinieken kun je kijken op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Sommige klinieken voeren alleen een abortus uit als je minder dan 12 weken zwanger bent. Bij de kliniek zelf kun je informatie krijgen over de behandelingen die ze geven.

Na een abortus

Heb je gekozen voor een abortus en wil je meer weten over hulp na een abortus? 
 
Fiom biedt online begeleiding aan vrouwen vanaf 16 jaar die psychosociale klachten ervaren naar aanleiding van een abortus. Lees meer informatie over wat een online begeleidingstraject inhoudt.