Rol van de omgeving

Religie en cultuur

Wat jij belangrijk vindt in jouw leven, wordt ook bepaald door je geloof en de culturele waarden die je hebt meegekregen.  
 
Er zijn verschillende religies waarin men moeite heeft met een ongewenste zwangerschap. Soms wordt er weinig gepraat over seks en rust er een taboe op ongewenste zwangerschap. Meestal wordt seks buiten het huwelijk afgewezen en is ongewenste zwangerschap een taboe. Er wordt gewoon niet over gepraat.
 

Abortus en geloof

In het christelijk geloof is de overtuiging dat er meteen vanaf het moment dat een eicel is bevrucht nieuw leven is ontstaan, dat moet worden beschermd. Om die reden wordt door veel christenen abortus afgewezen.

In de Islam gaat men ervan uit dat 120 dagen na de bevruchting de foetus wordt bezield. Verschillende stromingen en geleerden in de Islam denken verschillend over het wel of niet mogen beëindigen van een zwangerschap.
 

Normen en waarden bij een ongewenste zwangerschap

Ook familiewaarden spelen een rol. Zwangerschap kan door je familie beschouwd worden als een aantasting van de familie-eer. Of er sprake is van eerschending en hoe eerherstel zou moeten plaatsvinden, verschilt per familie en per culturele traditie.

Jouw geloof en cultuur beïnvloeden je keuze. Bijvoorbeeld:

  • Als je vanuit je geloofsovertuiging niet hebt gekozen voor een zwangerschapsafbreking.
  • Als in jouw cultuur het ongehuwde moederschap taboe is.
Een besluit nemen over je onbedoelde zwangerschap kan moeilijk zijn.
Je kunt gevoelens van twijfel, onmacht, verantwoordelijkheid, verdriet en opluchting ervaren.
 
Misschien helpt het je om contact te zoeken met een dominee, priester, imam of andere geestelijke.
Met hen kun je praten over je gevoelens en je geloof.
 
Voor Turkse en Marokaanse vrouwen en mannen zijn er websites waar meer informatie staat over onder andere seks en ongewenste zwangerschap binnen de religie. 
 

Partner

Iedereen neemt een belangrijk besluit op een andere manier. Misschien reageer jij vooral vanuit je gevoel en je partner vooral vanuit het verstand.
Of andersom. En dat kan ook nog voortdurend veranderen. 
 
De vrouw is degene die uiteindelijk een besluit zal nemen over de zwangerschap. Voor je partner/de verwekker kan dit moeilijk zijn. Lees meer over besluitvorming voor mannen
 

Familie, vrienden

Hoe reageert je omgeving op je zwangerschap? Of, als niemand het weet: hoe denk je dat ze zullen gaan reageren? Welke reacties zou je prettig vinden?
Zijn er mensen in je omgeving die je kunnen helpen bij het grootbrengen van je kind? Zijn er mensen in je omgeving die ervaring hebben met een abortus en met wie je kunt praten? Zijn er mensen in je omgeving die ervaring hebben met afstand ter adoptie of pleegzorg en met wie je kunt praten?
Wie kan jou steun geven en naar je luisteren? Denk daarbij ook aan hulpverleners.
 
Als je nog jong bent, is het best mogelijk dat je bang bent voor de reactie van je ouders. Misschien kun je het samen met je vriend, een vriendin, tante of ander familielid aan hen vertellen. Je staat er dan niet alleen voor.
Meestal zijn ouders wel opgelucht als je het aan hen vertelt. Het is voor hen fijn dat je ze in vertrouwen neemt over zoiets belangrijks als een onbedoelde zwangerschap. Je angst om bijvoorbeeld uit huis gezet te worden, hoeft niet uit te komen.